• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۵۶۱۷۲
تاریخ انتشار: ۲۴ آذر ۱۴۰۴ - ۰۹:۲۸
اقتصادی » اقتصاد کلان

سقف‌گذاری معافیت‌های مالیاتی در بودجه؛ گام جدید مجلس

دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به تکلیف برنامه هفتم توسعه برای افزایش سهم مالیات در اقتصاد، از الزام دولت به پیشنهاد سقف معافیت‌ها، تخفیف‌ها و اعتبارات مالیاتی در لوایح بودجه خبر داد و گفت: ساماندهی معافیت‌ها می‌تواند هم عدالت مالیاتی را تقویت کند و هم منبعی پایدار برای جبران کسری بودجه باشد.

سقف‌گذاری معافیت‌های مالیاتی در بودجه؛ گام جدید مجلس

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، میثم ظهوریان، نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی در تشریح الزامات تحقق اهداف مالیاتی برنامه هفتم توسعه اظهار کرد: بر اساس این برنامه، دولت مکلف شده نسبت درآمد‌های مالیاتی به تولید ناخالص داخلی را از حدود ۵ درصد به ۱۰ درصد افزایش دهد و یکی از مهم‌ترین ابزار‌های تحقق این هدف، ساماندهی و هدفمند کردن معافیت‌های مالیاتی است.

بی‌عدالتی مالیاتی؛ فشار بر حقوق‌بگیران

وی با بیان اینکه نظام مالیاتی کشور با بی‌عدالتی ساختاری مواجه است، افزود: در حال حاضر عمده بار مالیات بر دوش حقوق‌بگیران، کارمندان و کارگران قرار دارد، در حالی که بخش قابل توجهی از اقتصاد کشور مشارکت مؤثری در تأمین درآمد‌های مالیاتی ندارد.

به گفته وی، آمار‌های رسمی نشان می‌دهد حدود ۹۰ درصد مودیان مالیاتی، مالیات شفاف و مشخص پرداخت می‌کنند، اما بخش‌هایی از اقتصاد عملاً خارج از این چرخه هستند.

ظهوریان با تأکید بر اینکه مسئله معافیت‌های مالیاتی مربوط به اقشار کم‌درآمد نیست تصریح کرد: مشکل اصلی بهره‌مندی افراد و بنگاه‌هایی با درآمد‌های چند ده همتی از معافیت‌های گسترده است؛ در حالی که هدف قانون‌گذار، حمایت از چنین گروه‌هایی نبوده است.

انحراف قوانین حمایتی به نفع شرکت‌های بزرگ

دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس با ذکر مصادیقی از انحراف در اجرای قوانین حمایتی گفت: در قانون جهش تولید دانش‌بنیان، بیشترین استفاده از معافیت‌ها توسط صرافی‌های رمزارزی انجام شده، در حالی که هدف اصلی این قانون، حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان بوده است. همچنین در قانون تأمین مالی تولید، که با هدف حمایت از واحد‌های تولیدی تصویب شد، بانک‌ها بیشترین معافیت مالیاتی را دریافت کرده‌اند؛ به‌طوری‌که تنها یک بانک حدود ۶۰ همت درآمد مشمول معافیت داشته است.

وی ادامه داد: نتیجه این روند آن شده که نرخ مؤثر مالیات اشخاص حقوقی به‌طور میانگین به حدود ۷ درصد رسیده، در حالی که نرخ قانونی مالیات ۲۵ درصد است. حتی برخی شرکت‌های بزرگ با درآمد‌های بالا، نرخ مؤثر مالیاتی ۴ تا ۵ درصدی دارند، در حالی که بنگاه‌های کوچک و متوسط عملاً همان نرخ کامل را پرداخت می‌کنند.

ظهوریان با استناد به گزارش‌های مرکز پژوهش‌های مجلس گفت: بیش از ۸۰۰ همت درآمد مشمول معافیت مالیاتی قابل حذف در اقتصاد کشور وجود دارد و مجموع درآمد‌های مشمول معافیت به چند هزار همت می‌رسد. به گفته وی، حذف حداقل ۸۳۵ همت از این معافیت‌ها می‌تواند بدون افزایش فشار بر اقشار ضعیف، درآمد قابل توجهی برای دولت ایجاد کند.

وی یکی دیگر از الزامات اصلاح نظام مالیاتی را شناسایی اقتصاد غیررسمی دانست و افزود: بخش قابل توجهی از اقتصاد کشور در فضای غیررسمی فعالیت می‌کند؛ از فعالیت‌های مرتبط با رمزارز‌ها گرفته تا استفاده از کارت‌های بانکی بی‌نام و حساب‌هایی که به نام یک فرد، اما در عمل برای اشخاص دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نماینده مردم مشهد همچنین با اشاره به نابرابری در پرداخت مالیات برخی مشاغل تصریح کرد: در مواردی، مالیاتی که برخی مشاغل مانند پزشکان و طلافروشان پرداخت می‌کنند، از مالیات دریافتی از حقوق‌بگیران کمتر است که این موضوع بیانگر ضعف در شناسایی درآمد‌های واقعی است.

سقف‌گذاری معافیت‌ها در بودجه؛ الزام قانونی جدید

ظهوریان با تأکید بر نقش مالیات در جبران کسری بودجه خاطرنشان کرد: به جای جبران کسری بودجه از طریق کاهش هزینه‌ها و فشار بر حقوق و دستمزد، باید به سمت تقویت منابع پایدار حرکت کنیم که مهم‌ترین ظرفیت آن، اصلاح نظام مالیاتی است.

وی درباره اقدامات مجلس در این زمینه گفت: سال گذشته پیشنهادی در جریان بررسی بودجه مطرح شد که با رأی ۶۳ درصدی نمایندگان به تصویب رسید، اما به دلیل نیاز به رأی دو سومی در مجمع تشخیص مصلحت نظام نهایی نشد. با این حال، امسال این موضوع در قالب احکام دائمی بودجه به قانون تبدیل شده است.

دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس توضیح داد: بر اساس این حکم قانونی، دولت مکلف است در لوایح بودجه سنواتی، سقف معافیت‌ها، تخفیف‌ها، هزینه‌های قابل قبول مالیاتی و اعتبارات مالیاتی را به‌صورت شفاف پیشنهاد کند. این حکم از سال جاری قابلیت اجرا دارد.

ظهوریان تأکید کرد: در صورتی که دولت از این ظرفیت به‌درستی استفاده کند و ارقام غیرواقعی پیشنهاد ندهد، این سازوکار می‌تواند هم عدالت مالیاتی را تقویت کند و هم درآمد پایدار و قابل توجهی برای دولت ایجاد کند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
انتقال روزانه حدود ۲۰۰ میلیون لیتر نفت خام از طریق خطوط لوله در سراسر کشور
اجرای پویش «سلام محله» در استان همدان
پنجاه و سومین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات منافقین
بررسی یکی از شاخص‌ترین نسخه‌های خطی در کاخ گلستان
بارش برف و باران در محور‌های مواصلاتی استان البرز
جام اتحادیه انگلیس، آرسنال اولین فینالیست شد
 پیام رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی به مناسبت بزرگداشت سربازان گمنام امام زمان (عج)
هوای برفی شهرکرد
بسته شدن راه ارتباطی همه روستاهای الیگودرز بر اثر بارش برف
اعلام نتایج سه آزمون استخدامی
لایحه بودجه ۱۴۰۵ از هفته آینده در جلسات علنی بررسی می‌شود
پیام تسلیت نماینده مردم یزد در پی درگذشت پیشکسوت صداوسیما
آغاز و افتتاح طرح‌های عمرانی در سفر استاندار به دره‌شهر
پیش بینی وضعیت جوی، دریایی و دمایی هرمزگان ۱۵ بهمن
وضعیت آب و هوای کشور ۱۴۰۴/۱۱/۱۵
فراخوان جشنواره رسانه ای مساجد استان اردبیل منتشر شد
آغاز پویش سلام محله در لنجان اصفهان
رقابت ۱۷۴ شرکت‌کننده در جشنواره رسانه‌ای ابوذر استان
کشف ۴ قلم کوزه سفالی در تپه انذر طارم زنجان
جشن مردمی نیمه شعبان در ساری
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
بارش برف و باران در بیشتر مناطق کشور
رئیس‌ جمهور دستور «مذاکره مشروط» با آمریکا را تأیید کرد
زلزله ۴ ریشتری در عسلویه
آغاز مرحله چهارم تخصیص طرح رفع سوءتغذیه
مهار آتش‌سوزی در بازارچه جنت‌آباد تهران
جهانگیر: ۲۲۵ متخلف ارزی احضار شدند
دشمن در صورت خطا، پشیمانی سختی در انتظارش است
رزمایش اقتدار ورزش ایران
اعمال محدودیت‌های ترافیکی در محور‌های پرتردد
فعالیت ۱۱۰۴ خانه محیط زیست در شهر تهران
استاندار تهران: عبور از دوره گذار اقتصادی نیازمند همراهی مردم است
پرونده سلبریتی‌ها روی میز قانون
آتش‌سوزی در بازارچه جنت‌آباد تهران
مرزبانی کشور امروز در اوج اقتدار و استحکام قرار دارد
چمران : رفع آلودگی هوا تنها برعهده شهرداری نیست
موافقت هیئت دولت با تسهیلات ۵۰۰ میلیون تومانی مسکن  (۱ نظر)
حملات رژیم اسرائیل به لبنان مصداق بارز جنایت جنگی است  (۱ نظر)
اجرای طرح مهتا و کارافن در لرستان  (۱ نظر)
آمریکا و انگلیس بنیانگذاران گروه‌های تروریستی در جهان هستند  (۱ نظر)
الزام ادارات به نصب نیروگاه های پشت بامی خورشیدی  (۱ نظر)