پخش زنده
امروز: -
کارشناس مسائل بین الملل گفت: با توجه به توافق میان ترامپ و نتانیاهو، هدف از جنگ جدید آزادسازی اسرای اسرائیلی و فشار بر حماس است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، برنامه گفتگوی ویژه خبری با موضوع گسترش حملات زمینی رژیم صهیونی در نوار غزه میزبان آقایان آقای علیرضا مجیدی ، کارشناس غرب آسیا و آقای علیرضا کمیلی، کارشناس مسائل فلسطین بود.
سؤال: آقای کمیلی، حمله دوباره و گسترش جنگ رژیم صهیونیستی در غزه و گسترش عملیات زمینی، رژیم صهیونیستی با چه اهدافی صورت می گیرد؟
کمیلی: ما یک دوره جدیدی داریم به اسم جنگ بعد از ترامپ. یعنی یک شرایط و توافقاتی که بین ترامپ و نتانیاهو صورت گرفت. اول منجر به یک آتش بس شد، بنا بود این جنگ ادامه پیدا نکند و ترامپ با فضای تهدید وارد میدان غزه شد، تا حدی که اعلام کرد باید مردم غزه آنجا را تخلیه کنند، ما آنجا را تبدیل به یک محل پیشرفته خواهیم کرد. در مرحله جدید نتانیاهو ماجرای اسرای خودش را بیخال شده است و ماجرای درگیریهایی که در داخل دارد را در گوشهای گذاشته است و هجمه سنگینی را بعد از تهدیدی که ترامپ برای حماس کرد که باید اسراء را بدون قید و شرط آزاد کنید، شروع کرد. چرا مسئله اسراء مهم است، بخاطر اینکه تنها ابزاری که دراختیار حماس باقی مانده است، اسرایی هستند که ماندهاند، چه زندهها و چه جنازههایی که باقی مانده است. امروز هم حماس یک فیلمی را منتشر کرد در آستانه سفر نتانیاهو به امریکا و دو از آن اسراء حرفهایی زدهاند درباره اینکه ما دوباره به عمق ۳۰ کیلومتری زمین رفتهایم و شرایط سختی داریم که یک فشار افکار عمومی را ایجاد کرد و یک تظاهرات گسترده دوباره در داخل رژیم صورت گرفت. هدف نتانیاهو و به عبارتی با همکاری ترامپ این است که بتوانند برد فوری در غزه داشته باشند. یعنی بتوانند یک فشار سهمگینی بر حماس ایجاد کنند، اسراء را آزاد کنند و ماجرا تمام شود و آن زمان هر برنامهای در غزه داشته باشند، میتوانند با خیال راحت انجام بدهند. حماس کوتاه نیامده است و ما وارد یک مرحلهای شدهایم که اگر قرار باشد واقعاً یک جنگ تمام عیار باشد مرحله بسیار سختی است، به دلیل چند مسئله. یک اینکه محدودیتهای ورود کمکهای غذایی و دارویی به شدت بالا رفته است و این مرحله با چراغ سبزی که ترامپ داده است، وارد یک مرحله واقعاً بحرانی شده است، یعنی غزه شاید در همین یکسال و خوردهای جنگ هم بحران زیاد داشته است، ولی هیچ وقت در این حد از فشار قرار نگرفته است. دوم اینکه رژیم آمده است اعلام کرده است که من میخواهم بین خان یونس و رفح یک مسیری به اسم موراج بکشم و اینها را هم تفکیک کنم و البته یک برنامه بلندمدتی که اگر لازم شد درباره آن صحبت میکنیم را کمیته دفاعی و امنیتی رژیم اعلام کرده است که درباره غزه است و یک برنامه خیلی مرحله بندی شده است که ظاهراً مدیریت کل غزه است، چیزی شبیه به کرانه که راحت نیروهای رژیم در آنجا مدیریت خواهند کرد، در همه نقاط غزه رفت و آمد خواهند کرد. بعبارتی تکمیل پروژه باقی مانده از دوره جنگ گذشته قبل از این آتش بس دارد الان در غزه اتفاق میافتد.
سؤال: ضمن مرور بیشتری از این برنامه بلندمدت و اینکه آیا برنامه ریزیها و این تشدید حملات میتواند آنها را به این برنامه ریزیها نزدیک کند، صحبت میکنم. آقای مجیدی، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی یک اظهاراتی داشته است و گفته است که ما بخشهای بزرگ تری از غزه را تصرف خواهیم کرد. اولاً منظور او چه است، به دنبال چند تکه کردن غزه و الحاق بخشهایی از غزه به اراضی اشغالی هستند؟
مجیدی: اشاره فرمودند، الان یک منطقهای آمده است یک محوری را باز کرده است بین رفح و خان یونس، اسم آن را هم گذاشته است موراک. این منطقه را آمده است مانند فیلادلفیا یک محور درست کرده است گفته است ما اینجا هستیم. به نظر میآید، اول جواب سؤال را بگویم، به نظر میآید اینها به دنبال این هستند چند نقطه از غزه را کامل بگیرند، یا تحت عنوان منطقه حائل از این به بعد باقی بماند، یا اینکه واقعاً در این چند نقطه به صورت نمادین که جدا میشود از بقیه نوار غزه حتی شهرک سازی هم داشته باشند. اما اصل قضیه چه است، اینها تحت فشار بودند، وقتی جنگ جدیدی را کلید زدند، آخر آن چه اتفاقی میافتد، شما دچار مسئله بی پایان هستید. جنگ بی پایان یا جنگ بی سرانجام اصطلاحی است که گالانت وزیر دفاع قبلی به کار برده بود. اینها میگویند شما هر کاری هم کنید بیشتر از آن چیزی که تا الان دستاورد داشتید یکسال و نیم جنگیدید که دستاورد بیشتری نمیتوانید به دست بیاورید. در این دوره یکسری اهداف مشخصتر که تحقق پذیر است اشاره میکنند و روی آنها مانور میدهند. من میدیدم هم دیروز اینها یک گزارشی را منتشر کرده بودند تحت عنوان اینکه ما در جنگهای گذشته مان در قرن گذشته، صهیونیستها را عرض میکنم، میگویند ما در تمام جنگهای گذشته مان یک سنتی داشتیم، آن هم اینکه یک منطقه اضافی را تصرف میکردیم، به خاک مان اضافه میکردیم، مستقیماً نگفتند غزه هم همینطور است. اما به نظر میآید این فضاسازی در این راستا است که بیایند مانور بدهند، بخواهند بخشی از خاک غزه را یا واقعاً اضافه کنند به قلمروی خودشان یا تحت عنوان منطقه حائل نگه دارند. موضوع بعدی در آن طرح آتش بس مصر آمد یک طرحی تحت عنوان بازسازی داده بود، غزه در بازسازی سه فاز داشت، فاز اول آن اسکان سریع بود، پیش بینی اش بین یک و نیم تا یک و شش دهم میلیون نفر جمعیت اسکان آماده شده بود. هفت نقطه مشخص شده بود. رژیم صهیونیستی به نظر میآید قصد دارد حداقل یکی دو نقطه از آنها را بگیرد و آن فشار آواره سازی را بیشتر کند. میداند ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر یا ۲ و نیم میلیون نفر را نمیتواند اخراج کند، اما همین که یک بخشی از آنها وادار به خروج شوند، این گام اولی است در آن مسیری که مطرح میکنند برای آن چیزی که اسم آن را میگذارند مهاجرت داوطلبانه، اما مهاجرت اجباری اهالی غزه است.
سؤال: آقای کمیلی، برنامه ریزی بلندمدت و نکته مهمتر اینکه این تشدید حملات و آغاز عملیات زمینی میتواند آنها را به اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت شان نزدیک کند؟
کمیلی: طرح ژنرالها اساساً هدف شان این بود که شمال غزه را جدا کنند، حتی پیش فروش زمینها و واحدهای مسکونی را شروع کردند، یک عملیات روانی شروع کردند و بعد در روزهای آخر که فکر میکردند دیگر مقاومت در شمالی که تخلیه شده است پایان یافته است، اینقدر مقاومت از اینها کشته گرفته که مجبور به تخلیه شدند و مجبور به آتش بس رسیدند. الان هم موانع تحقق زیاد است مخصوصاً از الان به بعد. بالاخره مقاومت مزیت اش در مقابله با حملههای هوایی نیست، چون دراختیار خودش چیزی ندارد. هرچند ما هر روز تقریباً روی زمین داریم خبر موشک باران از غزه میبینیم، یعنی دارند شهرکهای اطراف را میزنند و این خیلی عجیب است. ولی مزیت مقاومت زمانی است که اینها میآیند کف میدان زمینی است و زمانی که وارد میشوند آنجا فراوان کشته میدهند و عملیاتهای شجاعانه مقاومت آنجا شروع میشود، لذا از این به بعد که اینها دارند وارد میشوند باید شاهد نقش آفرینی بیشتر مقاومت و این زنده بودن بچههای مقاومت را آنجا خواهید دید. اما مسئله این است که اینها باید بتوانند به یک دستاورد ملموسی برسند. والا همین نکتهای که اشاره کردند، بانک اهداف اینها چه است، قرار است چه اتفاقی بیفتد. چیزی که الان دوباره دارند از آن صحبت میکنند یک مقدار بلند پروازانه است. ما در دوره اول جنگ که یکسال و سه ماهی بود، یکسری اهداف اعلام کردند، حماس را نابود میکنیم، اسراء را آزاد میکنیم و دولت را در آنجا ما تشکیل خواهیم داد. هیچکدام از اینها محقق نشد، یکی یکی آمد عقب، یعنی اسراء رفتند در مبادله بعد الان میبیند مدیر واقعی غزه در این مدت حماس بوده است، همه اتفاقها در این مدت توسط حماس اتفاق افتاده است. دوباره الان دارند بحثهایی را مطرح میکنند که فکر میکنند ارتش میتواند مقل فیلادلفیا محورهای دیگری را داشته باشد که در آنجا استقرار نیروهای امنیتی خودش را داشته باشد، مثل نتساریم که اینها داشتند و در توافق تخلیه کردند. جلوگیری کردند از ورود کانکسهایی که قرار بود بعنوان اسکان موقت انجام شود. یک طرح بلند پروازانه را اینها در همین ابتدای سال ۲۰۲۵ تصویب کردند که به نظر میرسد الان دارند باز این را زمزمه میکنند. من فکر میکنم کف میدان محقق نخواهد شد. آن هم این است که ما این منطقی که جدا میکنیم از همدیگر بخاطر اینکه تخریب نسبتاً بالا صورت گرفته است، شهرهای موقتی را خود ما تشکیل خواهیم داد که اینها همه مستلزم این است که دیگر چیزی به اسم مقاومت و درگیری وجود نداشته باشد. در این شهرهای موقت مردم را اسکان میدهیم و بعد به سمت مدیریت کل غزه خواهیم رفت. این ایدهای است که درباره غزه مطرح کردهاند. اما موانع جدی اینها زمانی که روی زمین بیایند، یکبار است فقط بمباران هوایی دارند، کودکان و اینها کشته میشوند، راهی برای این وجود ندارد، چون مقاومت آنجا سلاح سنگین ندارد و درگیری در هوا ضعیف است. ولی روی زمین که بیایند آن زمان موانع اینها به طور جدی بروز خواهد کرد.
سؤال: آقای مجیدی، ضمن اینکه دارد گسترش میدهد حملات اش را به صورت زمینی در غزه، ما میبینیم که در سوریه، در لبنان و کرانه باختری هم حملات خودش را گسترش داده است. اصلاً نتانیاهو چرا دنبال جنگ است، چرا به دنبال شعله ور نگه داشتن آتش جنگ در خاورمیانه است؟
مجیدی: سؤال خوبی است، اینها قبلاً یک اصطلاح و تعبیری داشتند با ایران نمیتوان برخورد کرد مگر در دو حالت، یکی از آن دو حالت، تعبیر دقیق شان این است، زمانی که متحدین ایران تضعیف شده باشند. الان تصورشان این است یک زمان طلایی ایجاد شده است که نقشه کلی خاورمیانه و نظام عمومی غرب آسیا را تغییر بدهند و چیزی دیگر به اسم متحدان ایران باقی نماند. ملاحظه کنید، نشریه پولیتیکو آمده است..
سؤال: یعنی به زعم آنها سوریه، لبنان و اجزای دیگر مقاومت در منطقه غرب آسیا تضعیف شده است؟
مجیدی: بیشتر از تضعیف است. سوریه را که اصلاً تعبیر دیگری به کار میبرند و میگویند اجازه نمیدهیم ترکیه جایگزین ایران شود. سوریه را کنار میگذاریم، من راجع به بقیه صحبت میکنم و بعد راجع به سوریه. پولیتیکو منتشر کرده است، چه چیزی، چت گفتگوی اعضای ارشد دولت ترامپ را، مشاور امنیت ملی، وزیر دفاع، نماینده وزارت خارجه، رئیس سازمان جاسوسی سی آیای، رئیس آژانس اداره اطلاعات مرکزی در داخل کاخ سفید و غیره، آمدند و منتشر شدهاند. یکی از بحثهایی که آنجا وزیر دفاع فعلی ایالات متحده، استدلال میکند در مورد ضرورت عملیات در یمن، میگوید مشخص نیست ممکن است اسرائیل بیاید معادلات را بهم بزند، اما ما تنها کشوری هستیم که میتوانیم قاطعانه آن چیزی که مطلوب ما است، در آزادی دریانوردی و تجارت دریایی است، آن را محقق کنیم. یعنی حتی مقام ها، وزیر دفاع ایالات متحده، این احتمال را مطرح میکند که رژیم صهیونیستی حتی وارد بحث یمن شود، این نکته مهمی است، راجع به لبنان که خیلی جدیتر شدند. اما تصور میکنند الان مقطعی شده است که میتوانند سطحی از فشار را وارد کنند تا مقاومت در لبنان رسماً خلع سلاح شود. این یک بخش اش فشار سیاسی است، یک بخش فشار نظامی مستقیم است، یک بخش هم فشار اقتصادی است که در مورد آن میشود توضیح داد. راجع به عراق هم این نکته خالی از لطف نیست که نمایندگان نزدیک به لابی صهیونیستها در امریکا یک طرحی را آماده کردهاند، اسم آن را صریحاً گذاشتهاند آزادسازی عراق از ایران. خلاصه اش میشود آزادسازی عراق از ایران، اسم طرحی است که دارند آنجا آماده میکنند. میخواهند کل منطقه این معادله را تغییر بدهند از این فرصت استفاده میکنند. در سوریه دیگر ردپای ایران را نمیبینند، اما راجع به سوریه هم الان فرصتی میبینند که اجازه ندهند، به تعبیر خودشان، ترکیه هم وارد شود، هیچ وقت کشور سوریه قدرتمند نشود. تمام اجزای قدرت اش را از بین میبرند اگر توانستند حتی به سمت تجزیه ببرند، اگر نشد، حداقل یک منطقه حائلی را درست کنند که عربها به آن میگویند کریدور داود که هر اتفاقی هم بخواهد روزی روزگاری در سوریه بیفتد، تهدید متوجه جولان نشود.
سؤال: آقای حسینی، با توجه به تشدید حملات رژیم صهیونیستی در غزه و البته در لبنان، سوریه، در کرانه باختری، یک تحلیلی بفرمایید از میدان، آخرین خبرها و بازتابهای رسانهای را هم در این مورد بفرمایید؟
حسینی: نکته قابل توجه در تحولات منطقه از غزه گرفته تا سوریه و بخصوص لبنان، شتاب رژیم صهیونیستی و همچنین شتاب سیاسی امریکا برای ایجاد تغییرات بنیادین در معادلات این سه منطقه، یعنی دو کشور لبنان و سوریه و موضوع فلسطین مشخصاً در غزه است. رژیم صهیونیستی تلاش میکند که بیشترین امتیاز را قبل از اعلام رسمی ازسرگیری مذاکرات در مورد آتش بس در غزه بگیرد. اگر بتواند قطعاً تلاش خواهد کرد برای کوچ دادن اجباری فلسطین و غزه البته طرحی که ترامپ مطرح کرده بود و درخواست علنی کرده بود از کشورهای مصر و اردن برای پذیرش آوارگان جدید از فلسطین، تا این لحظه مشخصاً چشم اندازی برای موفقیت این طرح وجود ندارد. اما امریکاییها را در لبنان تلاش میکنند که .. (قطع ارتباط)
سؤال: آقای کمیلی، رژیم صهیونیستی بیشتر عملیات زمینی را علیه غزه امتحان کرده است. سؤال اینجا است که الان شرایط چه تغییری کرده است که مجدد وارد جنگ زمینی در غزه شده است؟
کمیلی: همانطور که اشاره شد، چند معادله آمده بود تصمیم نتانیاهو اثر گذاشته است. غیر از اینکه ما همیشه معادله ثابت داخلی را داریم و این تداوم جنگ به نفع نتانیاهو است، به نفع دولت نتانیاهو است و نتانیاهو را در این فضا زنده نگه میدارد. بعد از جنگ باید پاسخ خیلیها را بدهد که چه شد، دستاورد تو چه بود، از الان دارد چرا این اتفاق افتاد و تو میدانستی و کار خاصی نکردهای مطرح است تا پروندههای دادگاه قبلی اش تا بحثهایی که بعد از جنگ اتفاق افتاده است، کلی کشته و زخمی و ... که دادهاند.
سؤال: یعنی شروع این جنگ و ادامه و استمرار آن امکان تحقق آن اهدافی را که معین کرده بود،دارد؟
کمیلی: الان دو سه تا معادله تغییر کرده است. یکی همین نکاتی است که جناب مجیدی اشاره کردند، یعنی در سوریه و لبنان شرایط جدیدی حاکم است، شرایط پیچیده و سختی است. در لبنان الان شرایط سختی داریم. دارند عملیاتهایی میکنند، تقریباً روزانه روی زمین دارد ترورهایی انجام میدهد، دولت لبنان عوض شده است. این تغییرها را در دو سه ماه اخیر داریم میبینیم. احساس این است که یک گام رو به پیش دارد. بعد که ترامپ آمده است، بالاخره یک احساس اینکه ترامپ آمده است خودش مستقیم در وسط میدان، یک اتفاق کم نظیر افتاده است، ترامپ مستقیم وارد درگیری با یمن شده است؛ که ما به اندازه کافی متأسفانه به این اتفاق مهم نپرداختهایم. احساس اش این است که الان شرایط مهیاتر است به لحاظ روانی، چه عامل اصلی شکست دادن این پروژه است، مقاومت. چون خیلیها بعد از تشر ترامپ عقب نشینی میکنند و کردهاند، کسانی که نمیترسند و میایستند میتوانند در عمل نشان بدهند، نمونه بارز آن یمنی ها، نشان دادند که تشرهای ترامپ را دارند پاسخ میدهند و پهپادهای امریکایی را میزنند. اینطور نیست که ترامپ هر کار دلش بخواهد را انجام بدهد و مطلقاً هر ارادهای که بکند روی زمین بیاید. الان نتانیاهو هم همین است، احساس اش این است که میتواند با یک حمله، به نظر من اینکه این حملات نمیتواند حملات گسترده و طولانی مدتی باشد. بخاطر همان تجربهای که شما اشاره کردید، یکبار یکسال و سه ماه تجربه درگیری دارد، جنگیده است، اهداف اش محقق نشده است. یعنی مقاومت تغییر کرده است، ماجرا چه است. چند پارامتر را دارد عوض میکند، یکی پارامترهای روانی و فشارها است، دوم پارامتر فشار قحطی که روی آن خیلی جدی حساب کرده است، مشخصاً رفته است طرفداران فتح را در کف میدان فعال کرده است، مشخص است که اینها آمدهاند به میدان و با رژیم دارند همکاری میکنند، تظاهراتی که در این یکی دو روز ذیل همین ماجرا بود. بعد میماند آن تجربهای که میخواهد داشته باشد که بتواند حداقل یکی دوتا منطقه را برای خودش تثبیت کند. این ممکن است به دلیل اینکه اینها در منطقههای محدودی که میآیند حائل میکنند این منطقه را و تبدیل به پادگان میکنند که امکان عملیات بچههای حماس کم میشود، اینجا میتوانند خودشان را تثبیت کنند. میخواهد یک دستاوردی داشته باشد که در داخل بگوید این دستاورد من است.
سؤال: آقای حسینی، ادامه توصیف شما از میدان و بازتابهای رسانهای را بفرمایید؟
حسینی: اشاره میکردم به این نکته که رژیم صهیونیستی با امریکا بسیار عجله دارند برای تغییرات بنیادین معادلاتی در غزه، سوریه و لبنان. در غزه ادامه کشتار، ادامه ویرانی و ادامه جنگ رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه بدون آنکه رژیم صهیونیستی اهداف خودش را در این جنگ محقق کند، ممکن است که حجم باران را از غزه به سمت بیروت لبریز کند و یکی از نکاتی که کمتر در رسانهها به آن پرداخته میشود، موج خشم ملت مصر است در همسایگی غزه. این نگرانی وجود دارد که به یکبارگی یک اتفاق بیفتد در سطح منطقهای و ما شاهد یک موج گسترده واکنش باشیم و شاهد انفجار بحران بیرونی به سمت رژیم صهیونیستی در سوریه. کارشناس شما هم اشاره کردند که رژیم صهیونیستی به دنبال ایجاد یک منطقه حائل در جنوب سوریه است، حداقل هدف اش این است. اما درگیری که در درعا در جنوب سوریه میان مردم و نظامیان اشغالگر صهیونیست پیش آمد، نشان داد که هیچ تضمینی برای تحقق اهداف رژیم صهیونیستی در جنوب سوریه و در کشور سوریه به این معنا که بخشی از سوریه را برای همیشه میخواهد اشغال کند و یک منطقه حائل امنیتی برای خودش در داخل سوریه ایجاد کند، وجود ندارد. به همین علت رژیم صهیونیستی از روی ترس همچنان زیرساختهای اقتصادی و نظامی کشور و ملت سوریه را هدف قرار میدهد. در لبنان، اما ما امروز شاهد حضور دوباره خانم ...
حسینی: ... در لبنان امروز ما شاهد حضور دوباره نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه بودیم، دو مطلب اساسی ایشان در سفر قبلی خودش وقیحانه مطرح کرد، امروز در دیدارهاش با مسئولان لبنانی صحبتی نکرد بعد از دیدارها، یک موضوع درخواست آمریکا برای این که دولت لبنان اقدام به خلع سلاح حزب الله و دو دولت لبنان مذاکرات سیاسی با رژیم صهیونیستی درباره وضع جنوب لبنان و عقب نشینی ارتش اشغالگر از باقی مانده مناطق مرزی آغاز کرد .
دولت لبنان این دو سه درخواست آمریکا رد کرده است ، چرا که خلع سلاح حزب الله در لبنان عملی نخواهد بود و موجب جنگ داخلی خواهد شد، به جز فالانژ های سابق رژیم صهیونیستی در لبنان که در قالب حزب قوت لبنانیه الان عمل می کنند طرف های لبنانی اکثریت مردم لبنان با این درخواست آمریکا مخالفت دارند.\
آمریکایی ها به شدت شتاب دارند و خیلی عجله دارند که این اهداف را محقق کنند، گذشت زمان در سطح منطقه به نفع خودشان نمی دانند و امروز هم مقاله ای در یکی از روزنامه های لبنان به نام الاخبار به این مطلب اشاره کردکه آمریکایی ها نگران تقویت توانمندی نظامی و همه جانبه حزب الله و مقاومت در لبنان هستند و می خواهند هر جوری شده است در مدتی که تا انتخابات لبنان در سال آینده باقی مانده است ، به نوعی معادلات را تغییر دهند و به این علت آمریکایی ها فراتر از لبنان در منطقه و حتی در سطح بین المللی با پرونده های دشوارتری روبه رو هستند و تلاش می کنند بحث لبنان را یکسره بکنند اما مشخص شد دراین دو سه ماه آینده که آمریکایی ها در لبنان راهی به جایی نخواهند برد.
لبنان کشوری کوچک با امکاناتی محدود است اما این کشور کوچک اگر باعث شود که اهداف آمریکا که درمیان تهدیدهای گسترده بیان می شود در سطح معادلات سیاسی و دولت لبنان وقتی به سنگ بخورد چه بسا هیبت آمریکا در کشور کوچک لبنان فروخواهد ریخت همان طور که در سال ؟؟؟ شاهد فرار تفنگداران آمریکایی در لبنان بودیم.
نماینده ترامپ امروز بعد از دیدار با رئیس جمهور ، نخست وزیر و رئیس مجلس لبنان با خبرنگاران صحبت نکرد، نمی خواهد موضعی را اتخاذ بکند که بعدا مشخص شود که آمریکا قادر به اجرای آن در لبنان نخواهد بود.
سوال: آقای حسینی بیشتر تحولات لبنان را اشاره کردند، ادامه تجاوزات و نگاه و موضع گیری های رژیم صهیونیستی و البته ایالات متحده آمریکا نسبت به تحولات این منطقه و این کشور ، راجع به آن صحبت خواهیم کرد به موقع و سر موضوع ، آن چه که الان در غزه و فلسطین می بینیم، این تشدید و آغاز دوباره جنگ به معنی پایان آتش بس در غزه است یا می توانیم امید داشته باشیم که دوباره به شکل دیگری و براساس موضوع و محور دیگری این آتش بس ادامه پیدا کند؟
علیرضا مجیدی – کارشناس غرب آسیا: مصر یک پیشنهادی داده است و طرحی ارائه داده است برای احیای آتش بس، در مرحله اول تعداد زیادی از اسرای یا گروگان ها ، صهیونیست هایی که دست حماس هستند آزاد شوند، مشخصا یک نفر دو تابعیتی آمریکایی – انگلیسی است ، ایدان الکساندر مطرح کرده است که او هم در این مرحله اول آزاد شود ، این را مطرح کرده است تا حمایت واشنگتن را هم جلب کند.
اما حماس هم مخالفت نکرد و نوع مواجه حماس این بود که استقبال اولیه باید بررسی شود، اما رژیم صهیونیستی به شدت مخالفت کرده است و الان مطرح می کند آتش بس را نمی پذیرد.
به چند علت ، اشاره فرمودند بحث داخلی است و بین بحث داخلی یک فاکتور دیگری هم است ، به آن می گویند قطر گیت ماجرا ازاین قرار است که الان که صحبت می کنم یکی از مشاوران نتانیاهو در زندان است، دو نفر دیگر هم تحت بازجویی هستند ، زندان نیافتادند ولی در حال بازجویی هستند که این ها در مسیر مذاکرات آتش بس متهم شده اند از یک شرکتی با واسطه ای پول دریافت کردند و همین موضوع یک پرونده ای شده است و نتانیاهو می خواهد خودش را مبرا کند.
وزیر دفاع سابق رژیم صهیونیستی موشه یعدون ، بعضی ها می گویند موشه یعودون، حتی خود نتانیاهو را متهم کرده است در این پرونده، این ها هم مسائل داخلی اش یک جوری است که نمی خواهد آتش بس را بپذیرد و هم معادلات منطقه یک فرصتی می بیند که مثل این فرصت شاید به این راحتی دیگر براش فراهم نشود.
لذا اگر در یک جمله بخواهم جواب بدهم الان آتش بس وجود ندارد، شدت جنایت هایی هم که صورت می گیرد نسبت به سابق حتی در آن یک سال و سه ماه مقطع اولیه جنگ نسبت به آن دوران بی سابقه است، از میزان بمبارانی که می شود و شدت بمب های ممنوعه ای که استفاده می شود و تصور این است که اگر فشار به این حد برساند آن طرف اهدافش هم تعدیل کرده است ، به جای این که الحاق کامل غزه را مطرح کند، اشاره شد ، بخشی از خاک غزه را پیش می برد.
هم اهداف را تعدیل کرده است و هم شدت عمل را تشدید کرده است، امیدوار است این دفعه به یک نتیجه ای برسد و صراحتا آتش بس را رد می کند.
سوال: تحلیل آقای مجیدی را با شما ادامه می دهم، اهداف را تعدیل کرده است و شدت عملیات و حملات را تشدید کرده است، یک خورده این اهداف را مرور کنیم، یک خورده روی شدت عملیات تمرکز کنیم.
بر آمارها به دقت تمرکز کنیم، پنجاه هزار شهیدی که بدست رژیم صهیونیستی در غزه و در فلسطین به شهادت رسیدند. یک مرور بیاندازیم بر آمار ، بیست هزار کودک است، آیا رژیم صهیونیستی در غزه فقط به دنبال رسیدن به اهداف است یا نه ، در سطح کلان تری در پس این اهداف یک نسل کشی در غزه دنبال می شود؟
کمیلی: امروز روز کودک فلسطینی هم است و این واقعا اتفاقات تلخی که این روزهامی افتد و بمبارانی که دو سه روز قبل به یک مدرسه کرد و با صدای ناله کودکان در موقع بمباران و سوختن می آمد نشان می دهد که این ها دنبال پروژه های تندروهای رژیم صهیونیستی هستند، درکرانه یک ایده ای جلو می برند به اسم بافت زندگی و می خواهند یک تونل زیرزمینی بکشند که عبور و مرور شمال -جنوب اهالی کرانه از آن جا اتفاق بیافتد هیچ فلسطینی با یهودی تداخل نکند و مسائل امنیتی از این طریق حل کنند که عملا زیرسوال بردن توجیه دو دولت و حاکمیت فلسطینی بر منطقه کرانه باختری است.
شبیه آن را خیلی دوست دارند در غزه ایجاد کنند و این آرزوی نتانیاهوست که یک تیکه هایی از غزه را بگیرد و بماند آن جا، همین کار را در شمال می خواست بکند طرح ژنرال ها همین بود که مقاومت اجازه نداد.
یک بحث هم آغاز شده است بحث کوچ که با فشار سنگین با چراغ سبزی که از ترامپ گرفتند و سرعت عملی که آقای حسینی اشاره کرد می خواهد دستاوردهای فوری داشته باشد درمنطقه ای که مردم پای کار مقاومت ایستادند و مقاومت همچنان زنده است و موشک همچنان می زند و کف میدان قدرت دارد، با این جنایت می تواند اتفاق بیافتد و با بستن کمک ها، قحطی که اتفاق می افتد امروز یک آماری از یونیسف منتشر شده که به اندازه چهارصد بچه غذا و دارو وجود دارد ، که چندین هزار کودک در غزه وجود دارد، این می خواهد با جنایت علیه بشریت ، سرعت عمل وفشار می آورد که کاری که می خواهد در شش ماه اتفاق بیافتد در یک ماه به نتیجه برساند.
رمز ماجرا کجاست، جایی است که مردم غزه و مقاومت عقب نشنینی نکنند و این می تواند این پروژه را بشکند و این سنگ سفت مقاومت این ها در این یک سال و سه ماه چشیدند.
سوال:چیزی که رمز پیروزی مقاومت و نرسیدن رژیم صهیونیستی به اهدافش در غزه بود؟
کمیلی: سه تا پارامتر مهم است ، مجاهدین غزه و مردم غزه ، دوم تحرک ملت هاست، دوباره می رویم به این موجی که اتفاق افتاده است، حماس فراخوان داده است، مردم در خیابان ها ریختند و فشارها افزایش یافته است و موضوع دیگری که رنگ و بویی جدیدی دارد ، آن هم فتوای جهادی که دیروز بخشی از اتحادیه علمای بزرگ جهان اسلام امضا کردند و این منجر به تشویق بخشی از بدنه جهان اسلام در کشورهای پیرامون شود و این غیرت هایی که شلاق می خورد و وجدان هایی که شلاق می خورد، اتفاقی که الان می افتد دراین یک سال و سه ماه این حجم و با این فشار نیافتاده بود ، این طور قحطی گرفتن و کشتار از مردم معمولی که درمراکز مشخصی هستند.
سوال: ما بیداری ملت ها را داشتیم و داریم ولی همچنان سکوت برخی از کشورهای عربی و اسلامی را هم داریم که بسیار دردناک است؟
کمیلی : این لایحه جدید این رادیکال شدن فضای ملت ها باشد ، حکم جهاد و علمایی که جهان اسلام دادند و علمای بزرگی امضا زدند و این می تواند غیرت کشورها و مردم را تحریک بکند در کشورهای پیرامون اتفاقاتی رقم بزند و این منجر شود می تواند معادله جدیدی را طرح بکند.
سوال: آقای مجیدی رسانه ها یک گمانه زنی ها را مطرح می کنند طرح اردوگاه اجباری که هرکسی که وارد این اردوگاه شود که هیچ، هرکسی که وارد این اردوگاه نشود عنصر همراه با حماس محسوب می شود، چقدر جدی است این طرح؟
مجیدی: این ها یک ایده ای دارند درکرانه باختری هم در غزه ، ایده رادیکال های شان است ، اسمش می گذارند رجال محلیه؟؟؟ می گویند ما هیچ حکومتی فلسطینی چه دولت خودگردان باشد، حماس باشد، هویت سیاسی باشد ، فلسطینی باشد نمی پذیریم، فلسطینی یک جمعیت زیادی درسرزمین تاریخی خودشان زندگی می کنند این ها در واحدهای گلخانه های مجزا از هم اسکان می دهیم از لحاظ اداری و خدماتی یک کمیته محلی تشکیل می دهند که فلسطینی هستند و از لحاظ اداری و خدماتی همین ها همان منطقه را اداره می کنند اما از لحاظ امنیتی باید تابع ما باشند ، حتی ایده ایده آل شان که مطرح می کنند این است که باید یک مالیاتی بدهند بابت تامین امنیت شان به دولت خودشان تلاویو .
یعنی مثلا الان در نوار غزه بخواهیم صحبت کنیم ، دومیلیون و سیصد هزار نفر داریم که این ها امیدوار هستند با آن فشاری که می آورند ، آوارکوچاندن یا آوارسازی اجباری آن بحثی که به وجود می آید جمعیت بشود یک میلیون و نیم و یک میلیون وششصد هزار نفر، باید عدد زیادی خارج شوند، آن ها هیچ، آن یک میلیون و پانصد یا ششصد هزارنفر باید به صورت گلخانه ای در تعداد مشخصی شهرک تقسیم شوند، که عدد مقیایش به جای یک میلیونی بیاید زیر صد هزار نفر، مجتمع باشند در گلخانه ای کاملا محیطش دست رژیم صهیونیستی باشد ، از لحاظ امنیتی زیر رژیم صهیونیستی باشد.
یک کمیته محلی این ها را اداره کند که همان کمیته محلی دارد با ارتش رژیم صهیونیستی کار می کند ، این ایده شان است .
این جمعیت باید چطور منتقل شوند به آن مناطق که گلخانه ای تقسیم شوند و زیرنظر ارتش رژیم صهیونیستی قرار بگیرند، آن اردوگاه دقیقا همین بحث است ، به صورت ساده اگر من اهل غزه هستم، من علیرضا مجیدی اهل غزه هستم ، می گویند تو باید وارد آن اردوگاه شوی، اگر وارد آن اردوگاه نشوی، یک آدم تروریست در حال جنگ با ارتش من هستی، تو را قطعا که هیچ ، نسلت هم به قتل می رسانم و نسل کشی می کنم و هیچ ابایی ندارم.
اگر می خواهید زنده بمانید راه را نشانت دادم، برو توی آن اردوگاه ها.
آن اردوگاه ها یک محیط ایزوله ای دارد که امیدوارهستند به این ترتیب مانع ورود نیروهای مقاومت به داخل اردوگاه ها شوند، همین ایده چالش هم دارد چون بخش مهمی از تونل ها هنوز کشف نشده است، ممکن است همان جایی که این ها برای اردوگاه قرار می دهند یک مجرای عمومی یک تونل باشد، این جوری می خواهند جمعیت غزه را به صورت گلخانه ای متفرق بکنند.
سوال: در حوزه عملیاتی همچنان چالش دارد؟
مجیدی :بله عرض کردم.
سوال: آقای کمیلی دیدار نزدیک نتانیاهو و ترامپ در کاخ سفید باتوجه به تحولاتی که شکل می گیرد، خاصه در غزه ، در لبنان ، در سوریه ، در یمن ، چه طرح و برنامه ای خاص در فلسطین غزه دنبال می کند، محور این رایزنی ها چقدر ، چند درصد به سمت غزه هدایت می شود؟
کمیلی: محور اصلی گفتگوهای شان درباره ایران خواهد بود، چون الان پرونده پیچیده ای که این ها می خواهند اجرایی کنند و نمی توانند به دلیل قدرتی که ایران دارد، چطور به ایران حمله کنیم سناریوهای مختلفی که الان مطرح است ، چه ضربه ای بزنیم و چجوری می توانیم این ابهتی که ایران همچنان برای خودش حفظ کرده است، بشکنیم.
ماجرای یمن یک مقدار این ها را دچار چالش کرده است، آمریکا با ادعای ترامپ با همه قدرت نظامی وارد شده است و دیروز و پریروز بی بی سی گزارشی منتشر کرد که آمریکایی ها با این حجم سنگینی که امروز گفته شد در حد چندین ماه فقط بمب در این چند روز ریختند روی سر یمنی ها و عدد درشتی و یک میلیارد دلار مبلغ این ها بوده است و از آن طرف یمن موضعش این است که در پاسخ به خبرنگاری که می گوید چرا با آمریکا مذاکره نمی کنید، می گوید که ما نه تنها با آمریکا مذاکره نمی کنیم و تصمیم روابط ما و این جنگ را مردم غزه خواهند گرفت .
یعنی ما در دفاع از آن ها آمدیم و آن ها تصمیم می گیرند که ما ادامه بدهیم یا ندهیم و ما در غزه این تصمیم گرفته می شود و ترامپ می گوید این ایران است و این یمن نیست، آن بحث نیابتی و غیره که مطرح کرده است.
به نظر می رسد ماجرای اصلی این است که ترامپ نمی خواهد وارد یک درگیری شود که تبعات غیرقابل کنترل در منطقه است، کل منطقه به هم خواهد ریخت اگر به ایران حمله کند، اما نتانیاهو الان تنها برد خودش این را می داند که وارد این برگ برنده بشود و می خواهد ترامپ را قانع کند و وارد این مسئله شود و آن چیزی که برای غزه گرفته است و اجرا می کند و اوج توانش را در ماجرای فلسطین گذاشته است و می خواهد با سرعت به یک دستاوردهایی برسد که موفق نخواهد شد به دلیل این که هم مردم و مقاومت فلسطینی در غزه ایستادند.
ما پالس عقب نشینی ندیدم، سر ماجرای آن اسیر آمریکایی یک پالس موافقت اولیه دادند اما به این خاطر که می خواهد مسیر آتش بس را بروند و کار مردم را آسان تر کنند و کمک ها وارد غزه شود و دلسوزی شان با مردم است، اما پالسی ندادند که ما بدون قید و شرط رها می کنیم یا آزاد می کنیم این را ندادند، این مقاومت در غزه ، در یمن و اشاره شد جنوب سوریه و برخی نقاط دیگر شکل می گیرد و اتفاق می افتد برای این ها نگران کننده است و ماجرای حمله به ایران دچار یک پیچیدگی های جدی می کند.
سوال: سه دقیقه فرصت داریم، یک جمع بندی آقای مجیدی و اگر مایل بودید در مورد یمن هم بفرمایید ؟
مجیدی: در مورد یمن دو تا چالش مهم ترامپ دارد، معاون ترامپ ونس یک آدم خیلی رادیکالی هم است، خود ونس در چیزی که افشا شده است که می گوید یک ماه عقب بیاندازیم عملیات را ، همین که پلیتیکو را بینندگان سرچ بزنند، عین مکالمات چت است، به صورت چت منتشر شده بود، دو تا چالش مهم دریمن دارد، یک اشراف اطلاعاتی است که در همان مکالمات رئیس سازمان سی آی ای اشاره می کند به این موضوع و از آن حمایت می کند و موضوع دوم نیروی زمینی، نیروی زمینی تا این لحظه آمریکا پیاده نکرده است و ندارد، روی یمن دو تا کشور دیگر است که نیروی های نیابتی در کشور یمن دارند، آن ها تا این لحظه وارد این عملیات نشدند، ماباید این را در دستگاه دیپلماسی خودمان دقت کنیم .
نه با ادبیات تهدید ولی با ادبیات تعامل جویانه بتوانیم آن دو کشور را قانع کنیم که وارد جنگ یمن نشوند، اگر آن ها وارد جنگ یمن نشوند، اگر آن ها نشوند، یمن فعلا انصارالله چیزی که نشان داده است توانایی دفاع از خودش را کاملا دارد.
سوال: یک دقیقه و سی ثانیه جمع بندی شما آقای کمیلی ؟
کمیلی: شرایط منطقه ، شرایط پیچیده و سختی است، خیلی امیدوارانه و مثبت حرف بزنیم که دستاوردهای پیاپی خواهیم داشت، ملت غیور سوریه نشان داند که بیشتر از این تامل نمی کنند و تحرکات شان جدی شده است و چندین سرباز رژیم صهیونیستی زخمی شدند در عملیات هایی که صورت گرفته است.
ماجرای لبنان به لحاظ سیاسی پیچیده است و مقاومت تکان نخورده است و مقاومت همان مقاومت و همان سلاح است و مردم لبنان به طور طبیعی خسته خواهند شد از این ذلتی که می بینند که ارتش تنها کاری می کند که بیانیه می دهد که من فلان جا را تخلیه کردم و محکوم می کنند ترورهایی که اتفاق می افتد.
از این طرف ماجرای یمن یک شگفتانه است در این شرایط این تلخی که در منطقه داریم و از آن طرف ماجرای غزه ، ترکیب این ها نشان می دهد که اگر ماجرای مقاومت از این مرحله بسیار سخت که اسمش را می گذارم پیچ تاریکی عبور کند، آینده روشنی در پیش رو دارد و ترامپ دغدغه های ملی گرایی اقتصادی خودش را دارد و دنبال یک جنگ بلندمدت نیست.