پخش زنده
امروز: -
استمرار سالانه آلودگی هوای اصفهان و قانون و سند کاهش آلایندههایی که روی میز برخی مسئولان، خاک میخورد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مرکز اصفهان ؛ قانون هوای پاک سال ۱۳۹۶ و سند جامع کاهش آلودگی هوای استان اصفهان فروردین امسال (سال ۱۴۰۳) مصوب شد و به گفته استاندار اصفهان، هیچ برنامههای عملی و پیشرفت قابل توجهی را برای کاهش آلودگی هوا در استان اصفهان بویژه در اصفهان که آلودهترین شاهد نبودیم.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: ۱۷ دستگاه در استان اصفهان در سند جامع کاهش آلودگی هوا نقش دارند و باید ۴۲ وظیفه اساسی را دراین باره انجام دهند تا در مدت سه سال، دست کم ۳۰ درصد از انتشار آلاینده های استان اصفهان کم شود.
منصور شیشه فروش افزود: در نیمه دوم هر سال، ۲۰ تیم عملیاتی ویژه، شبانه روزی، صنایع استان اصفهان را پایش و نظارت میکنند.
به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان، طبق سند جامع کاهش آلودگی هوا، ترک فعل مدیران پیگیری قضایی دارد.
مرجان شاکری افزود: در اصفهان از ابتدای سال تا پایان دی امسال، یعنی بازه ۳۰۶ روزه یا ۹ ماهه، ۱۰ روز هوای
پاک، ۱۶۹ روز سالم (قابل قبول)، ۱۰۵ روز ناسالم (حساس) و ۲۲ روز هوای ناسالم برای عموم ثبت شده است.
وی اضافه کرد: این در حالی است که در مدت مشابه پارسال، این میزان ۱۲ روز هوای پاک، ۱۷۵ روز سالم (قابل قبول)، ۸۷ روز ناسالم (حساس) و ۳۲ روز هوای ناسالم برای عموم داشتیم.
رئیس اداره پایش و امور آزمایشگاههای اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان هم گفت:طبق تجربههای چند ساله در استان اصفهان، در ماههای آبان، آذر، دی و بخشی از بهمن، به شدت تحت تأثیر سامانههای پرفشار، سرد و خشک قرار میگیریم و باعث بروز وارونگی دما (اینورژن) یا سکون هوا و شاهد شدت آلودگی هوا میشویم.
بابک صادقیان افزود: باد به تخلیه آلاینده هوا کمک میکند و البته بارندگی هم اگر به نسبت دربازه زمانی طولانی باشد میتوانند کمک کننده کاهش آلایندهها و باعث تلطیف هواشود.
برای بررسی وضع پایداری هوا طبق قانون هوای پاک، هواشناسی باید ۹۶ ساعت قبل، شرایط پایداری هوا را اعلام کندو هر روز، روی وبگاه هواشناسی استان اصفهان، این مورد اعلام و به روزرسانی میشود.
مدیرکل هواشناسی استان اصفهان با اشاره به اینکه در دنیا و از جمله ایران روند افزایشی دما را داریم گفت: درمقایسه ۵۰ سال اخیر، شاهد افزایش نیم درجهای دما در دهه اخیر در کشور بودهایم و علاوه بر این، هر مرتبه شاهد موجهای گرمایش شدید هم در کشور و از جمله استان اصفهان مشابه مرداد امسال هستیم.
حمیدرضا خورشیدی افزود: در استان اصفهان در مقایسه با بلند مدت، اختلاف دما، در تابستان امسال در تیر، حدود دو درصد، در مرداد حدود چهارو نیم درصد و در شهریور بیش از یک درصد افزایش یافته است.
وی اضافه کرد: همچنین حدنصاب جدید دمای بیشینه، امسال در ۱۹ شهرستان استان اصفهان ثبت شد که این میزان در اصفهان بیش از ۴۴ درصد در هفتم مرداد و در زواره اردستان ۴۶ و نیم درصد در ششم مرداد بود.
مدیر کل هواشناسی استان اصفهان گفت: در ۵۰ سال اخیر، روند نزولی بارش را در کشور شاهد بودیم که از حدود ۲۵۰ میلیمتر به کمتر از ۲۰۰ میلیمتر رسیده است.
خورشیدی گفت: همچنین شاهد خشسالی مداوم در استان اصفهان هستیم به طوریکه در یکسال اخیر شاهد ۹۶ درصد خشکسالی و صفر درصد ترسالی بودهایم.
مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی منطقه اصفهان با بیان اینکه در راستای اجرای قانون هوای پاک، این شرکت، وظیفه توزیع سوخت پاک (بنزین، نفت و گاز یورو) را در کلانشهر اصفهان برعهده دارد و با توجه به تولید این محصولات در پالایشگاه اصفهان، در همه جایگاههای استان، این سوختهای پاک توزیع میشود.
فضل اله اکبری افزود: با توجه به قرارگرفتن شهر اصفهان در مرکز کشور، حدود هشت میلیون و ۷۰۰ هزار لیتر در روز مصرف بنزین در استان اصفهان داریم که به جزء۱۰۰ هزار تا ۱۵۰ هزارلیتر که در نایین از خط سراسری میگیریم و گاهی بنزین معمولی است بقیه یورو ۴ است.
وی اضافه کرد: حدود ۱۰ میلیون لیتر نفت و گاز در استان اصفهان مصرف میشود که از این میزان، دو میلیون لیتر نیروگاهی بوده و بقیه مصرف حمل و نقل، صنایع و بقیه مصارف است که نفت و گاز یورو و بودن آلایندگی است.
اکبری ادامه داد: در اجرای طرح کهاب، از سال ۹۵ تاکنون پنج میلیون بخارهای بنزین را جمع آوری و به چرخه عرضه بازگرداندهایم.
طرح کهاب (کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخارات بنزین) سه مرحله است که مرحله نخست آن شامل لولهکشی از مخازن زیرزمینی تا محل تخلیه جایگاههای عرضه سوخت، مرحله دوم شامل بازیافت بخارات بنزین در خود جایگاههای عرضه سوخت و مرحله سوم شامل نصب دستگاههای استحصال بخارات بنزین در جایگاهها میشود.
مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی منطقه اصفهان گفت: طبق قوانین، جایگاههایی که از مهر سال ۱۳۹۹ وارد فعالیت میشوند باید حتما مجهز به سامانه طرح کهاب باشند و برای بقیه جایگاهها هم طبق استهمالی که دادیم قرار شد تا پایان امسال به این سامانه تجهیز شوند.
به گفته اکبری، هم اکنون ۸۳۱ جایگاه در کشور از این طرح استفاده میکنند. ولی در استان اصفهان استقبال خوبی نشده و از ۳۷۴ جایگاه عرضه سوخت مایع در استان اصفهان، ۴۶ جایگاه مجهز به طرح کهاب است که از این تعداد ۲۹ جایگاه در کلانشهر اصفهان فعال است.
کارشناس ارشد پلیس راهنمایی و رانندگی استان اصفهان هم گفت: در همه مباحث خودروهای دودزا، معاینه فنی، اعزام به تعمیرگاه، اعمال قانون کامیون ها، طرحهای زوج و فرد و اسقاط شامل افزایش اعمال قانون هستیم.
سرهنگ ابوالقاسم چلمقانی افزود: در هشت ماهه ابتدای امسال در استان اصفهان، برخورد با خودروهای دودزا هشت درصد، اعزام به تعمیرگاه و اعمال قانون کامیونها سه درصدو طرح زوج و فرد دو درصد افزایش و ۱۶ هزار دستگاه خودرو اسقاط شده است.
ساماندهی فعالیت کورههای آجر پزی استان اصفهان در دستور کار ویژه مسئولان
رئیس اداره پایش و امور آزمایشگاههای اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان با بیان اینکه در سه دهه اخیر در سمت شرق اصفهان، به علت فعالیت کورههای آجر، درگیر آلودگی هوا هستیم گفت: طبق سند جامع کاهش آلودگی هوا، از نظر پراکندگی در شعاع ۵۰ کیلومتری شهر اصفهان، در مجموع حدود ۳۰۹ واحد آجرپزی فعال داریم که از این تعداد ۱۴۹ واحد در دولت آباد، ۶۸ واحد در محمد آباد اصفهان، ۶۷ واحد در گز و سین، ۲۳ واحد در کوهپایه و دو واحد متفرقه فعال هستند.
بابک صادقیان افزود: از این تعداد، ۱۰۷ واحد مجوز دائمی و ۱۴۶ واحد مجوز موقت دارند و ۵۶ واحد هم بدون مجوز هستند که از این تعداد ۴۴ واحد با حمایت دستگاه قضا، کل انشعاب برق و گازشان قطع شد.
وی ادامه داد: پایش زیست محیطی واحدهای صنعتی، تولیدی، معدنی و خدماتی استان اصفهان هر سال با ورود به نیمه دوم سال. شبانه روزی افزایش مییابد.
صادقیان افزود: طبق سندجامع کاهش آلودگی هوای استان اصفهان، برای کاهش آلاینده ها، اداره کل محیط زیست استان، سه راهکار شامل انتقال واحدهای آجر بدون مجوز از شعاع ۵۰ کیلومتری، ادامه فعالیت واحدهای مجوزدار به شرط رعایت الزامهای زیست محیطی مثل محوطه سازی، استفاده از فیلتراسیون و همچنین تغییر کاربری (انتخاب از بین ۵۰ فعالیت) را ارائه کرد که به تصویب رسید.
استانداراصفهان با گلایه از ساماندهی نشدن فعالیت کورههای آجرپزی برای کمک به کاهش آلودگی هوای اصفهان، مدیر کل مدیریت بحران استانداری را مأمور ساماندهی این کارگاهها کرد و دستور داد: پرونده ساماندهی فعالیت این کورهها تا آخر سال بسته شود؛ و اینک بعد از حدود ۱۰ ماه، روند اجرای سند جامع کاهش آلودگی هوای استان اصفهان وارد مرحله رصد و پیگیری شد.
استاندار اصفهان از برخورد جدی با ترک فعل مدیران دستگاههای اجرایی کمکار استان در خصوص اجرای قانون هوای پاک و سند کاهش آلودگی هوا خبر داد.
مهدی جمالی نژاد افزود: برای رعایت اجرای قانون هوای پاک، طبق وظایف هر دستگاه، بازه زمانی پیش بینی شده و بر عملکرد آنها نظارت دقیق میشود و در صورت مشاهده هرگونه سهلانگاری یا ترک فعل مدیران، بدون اغماض با آنان برخورد خواهد شد.
وی ادامه داد:با توجه به اینکه نشستها و کارگروههای کاهش آلودگی هوا، استانی سالهاست که در استانداری تشکیل میشود، اما نتیجه قابل قبولی نداشته است، این بار برای همه دستگاه ها، زمان بندی کوتاهی را برای اجرای قانون هوای پاک و عمل به وظایفشان در کاهش آلودگی هوا مشخص کردیم.
جمالی نژاد گفت: مصوب شد هر هفته، سه شنبهها، قرارگاه کاهش آلودگی هوا در استانداری اصفهان تشکیل و هر دستگاهی مصداقی و موضوعی عملکردش ارزیابی و حتی برای برخی موارد مرتبط با آلودگی هوا، جلسه روزانه تشکیل شود.
وی اضافه کرد: توزیع سوخت پاک یورو ۴ و ۵ در همه جایگاه ها، خروج خودروهای فرسوده با همکاری پلیس، استانداردسازی صنایع، خروج صنایع آلایندهها و کورههای آجر پزی از شعاع ۵۰ کیلومتری مرکز اصفهان و پایش شبانه روزی از دیگر برنامههای در دستور کار جدی استان قرار گرفت.
استاندار اصفهان اظهار امیدواری کرد: با اجرای این مصوبه ها، ۵ تا ۶ ماه آینده آثار مثبتی را درخصوص کاهش آلودگی هوای اصفهان شاهد باشیم.