پخش زنده
امروز: -
آئین بزرگداشت و معرفی مرحوم میرزا عبدالوهاب حقیر خویی مرثیه سرای برجسته شعر آذربایجان در خوی برگزار شد .
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی ، در این آئین که با حضور شعرا ، ادبا ، پژوهشگران حوزه ادبیات آئینی و عاشورایی ، پیر غلامان و مادحین اهل بیت ( ع) از استانهای آذربایجان شرقی و غربی درقالب سلسله برنامه های فرزند خوی برگزارشد ضمن معرفی مرحوم میرزاعبدالوهاب حقیر خویی نقش و جایگاه این مرثیه سرای خویی در ادبیات آئینی آذربایجان بررسی شد .
شرفخانلو معاون شهردار خوی وعضو هیئت مدیره تولیت شمس تبریزی و مفاخر خوی هدف از برگزاری این آئین را معرفی ظرفیت های فرهنگی خوی در حوزه ادبیات و شعرعاشورایی و محرم دانست و افزود: این آئین که در قالب برنامه فرزند خوی برگزار شد سومین برنامه است که با موضوع عاشورایی وتبین نقش آفرینان ادبیات عاشورایی به همت تولیت شمس تبریزی و مدیریت شهری و شورای اسلامی شهربرگزارشد .
محمد میلانی پژوهشکر ادبیات و شعر آئینی میهمان ویژه این مراسم با تبین جایگاه شعر و ادبیات آئینی در استانهای آذربایجان شرقی ، غربی ،زنجان و اردبیل گفت : مرحوم عبدالوهاب حقیر خویی جریان سازادبیات مرثیه در شمالغرب ایران است .
وی افزود : قبل از حقیر خویی مرحوم دخیل مراغه ای وقمری دربندی را داریم نگاه تعزیه محوربه مرثیه ویناز تعزیه را برطرف می کردند و فضای شعرشان برپایه تغزیه بوده است اما این فضا در زمان حقیر خویی شکست و بر پایه ادبیات مرثیه بنیانگذاری شد .
این محقق حوزه ادبیات مرثیه تاکید کرد : اگر بگویم آذربایجان می بالد به ادبیات مرثیه ، جریان ساز آن مرحوم حقیر خویی بوده است ، ادبیاتی که در سده های اخیر در تبریزو اردبیل توسط شعرایی بزرگ هماند مرحوم حسینی ، صراف و ذهنی زاده ادامه یافته است.
حجت الاسلا قاسم خانی امام جمعه خوی هم در این آئین بااشاره به ظرایف ادبیات عاشورایی و مرثیه سرایی در نشر و بسط فرهنگ عاشورایی در جامعه گفت : در طول تاریخ شعرا حوزه ادبیات عاشورایی بودند که با به تصویر کشیدن حماسه کربلا در قالب واژه ها ی تاثیر گذار خدمت شایان و بی بدیلی برای بقای اسلام و نهضت امام حسین ( ع) کردند .
مرحوم میرزا عبدالوهاب متخلص به ( حقیر خویی) از جمله شعرای مرثیه سرای سترک آذربایجان است که گمنام مانده شده است .
وی متولد سال 1258 هجری شمسی در خوی بود و شغل بزاری در راستای پارچه فروشان بازار تاریخی خوی داشت ، شخصی باتقوا ، متدین و وارسته و شریف بود که علاقه مفرطی به امام حسین داشت، چنانچه این عشق و علاقه از وی شاعری مرثیه سرا پدید آورد که درردیف مرثیه سرایان برجسته آذربایجان قرار گرفت و تحول بزرگی را در غنای مرثیه سرایی بوجود اورد .
از این شاعر دیوانی بیادگار مانده است که بخشی از آن به همت مرحوم صادری گزینش و توسط مرحوم حاج صادق تائب تبریزی با نام (در بی نظیر یا دیوان حقیر) به چاپ سنگی رسیده است.