پخش زنده
امروز: -
کارشناس پرورش شتر گفت: چند شرکت چینی سالانه خواهان ۲ تا ۳ هزار تن شیرخشک شتر از ایران بوده و خیلی از کشورهای عربی هم متقاضی گوشت شتر ایران هستند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، حسینی، کارشناس پرورش شتر در گفتگویی اختصاصی درباره مزایای گوشت و شیر شتر، گفت: گوشت و شیر شتر با دامهای دیگر تفاوت دارد، گوشت شتر یکسری فواید دارد اینکه اسیدهای چرب آن، چون از گونههای مرتع بیابانی استفاده میکند نسبت به دیگر دامها که خوراک صنعتی مصرف میکنند برای بدن مفید بوده و بدن به آن نیاز دارد، آهن بالاتری دارد، آنزیمها و مواد معدنی اش خیلی غنیتر است، شیر شتر هم برای درمان دیابت و کنترل قند خون، بیماری مربوط به اوتیسم، سل و اینها خیلی موثر است.
وی افزود: مصرف گوشت شتر یک مقدار نسبت به قدیم کمتر شده با آمدن گوسالههای صنعتی در بازار، اینها کم کم طبع مردم را تغییر داده ولی در شهرهای مذهبی مثل مشهد، قم و نجف آباد الان هم عمدتا گوشت شتر مصرف میکنند، کم کم طبع مردم حالا با توجه به اینکه شبکههای اجتماعی هم آمدند و متوجه شدند خواص گوشت و شیر شتر را که در ۵ تا ۶ سال گذشته رشد قابل توجهی داشته است.
حسينی درباره استانهای فعال در شترداری، اضافه كرد: در تعداد بهره بردار و شتردار استان سیستان و بلوچستان اول ورتبه یک شتر در کشور را دارد بعد خراسان جنوبی، یزد، گلستان، سمنان، خراسان رضوی و کرمان عمدتا استانهای شرقی کشور و تعداد خیلی کمی ۴۰۰ تا ۵۰۰ نفر شتر دو کوهانه هم در اردبیل داریم که مختص نژاد سرد و کوهستانی آن نقاط هستند، ولی عمده جمعیت شتر کشور تک کوهانه است در بحث فناوری نوین هم در یزد الان مرکز تحقیقات شتر هست با فناوری نوین دارند مرتع کاری و شترداری میکنند بعد استان گلستان و خراسان جنوبی اینها از لحاظ فناوری نوین شترداری جلوتر هستند.
این کارشناس شترداری تصريح كرد: دو سه شرکت چینی از ایران درخواست داشتند در بحث شیرخشک شتر هر کدام ۲ تا ۳ هزار تن در سال نیاز دارند، اما این زنجیره در ایران نیاز به سرمایه گذاری و برنامه ریزی جدی دارد برای توسعه آن که مثلا ۲ هزار تن شیرخشک در سال که عدد بالایی است، چون هر ۱۵ کیلو شیر ۱ کیلو شیرخشک میدهد مثلا باید در هر استانی ۱۵ تا ۲۰ شترداری صنعتی شیری داشته باشیم تا بتوان این را تامین کرد یا در حوزه گوشت خیلی از کشورهای عربی متقاضی گوشت شتر ایران هستند و خود بازار کشور هم الان سالانه ۱۰۰ هزار تن کمبود گوشت دارد که حداقل ۱۵ تا ۲۰ درصد این را میشود ۲۰ تا ۲۵ هزار تن آن را از شتر تامین کنیم کاملا بازار تشنه است اینها نیاز به فرآوری و نقدینگی دارد.
وی ادامه داد: با این شرایط واردات نهادههای محصولات اساسی و نوسانات ارزی، باید خود را از واردات جو، ذرت و اینها جدا کنیم و برویم سراغ مرتع کاری و پروش دامهایی که با نهادههای داخلی تولید گوشت و شیر میکنند وگرنه با سالی ۱۳ تا ۱۴ میلیارد دلار برای واردات نهاده خیلی باید نگران امنیت غذایی باشیم قطعا شتر موضوع امنیت غذایی ما را میتواند تا حتی ۲۰ درصد دغدغه ما را در تامین گوشت قرمز رفع کندو در بلند مدت هم راهی نداریم در ۵۰ تا ۱۰۰ سال آینده با این وضعیت آب و هوایی اگر میخواهیم در امنیت غذایی هم کار کنیم شتر یک دام استراتژیک است برای ما حتما باید برویم به سمت اینکه مرتع کاری کنیم و شترداری در مرتع را توسعه بدهیم.
حسینی تاکید کرد: گیری که الان داریم، نبود یک راهبری ملی است که افراد در دستگاهها متولی شتر اینها به هم وصل بشوند و یک سند مشخص داشته باشیم که مثلا از نقطه الف میخواهیم به نقطه ب برسیم، الان ارتباط هماهنگی ندارند، یک راهبری ملی میخواهد تا مشخصا بدانیم در سند توسعه شتر هر دستگاه متولی چیست ویک مسئولیتی را قبول کنند.
این کارشناس شترداری افزود: شترداری در مرتع با هدف تولید گوشت، اگر بدون نوسانات ارزی و تورم در نظر بگیریم سالانه ۲۴ تا ۲۵ درصد سود پرورش شتر است، پرورش شتر در مرتع هزینه کمتری دارد وتا ۲۵ درصد سود میدهد شتر برخلاف دیگر دامها از ۲۵ تا ۳۰ شکم زایش دارد و عمر اقتصادی آننسبت به گاو و گوسفند حداقل ۷ تا ۸ برابر بیشتر است.
حسینی درباره بازار جهانی شتر، گفت: در کشورهای منطقه اولویت اول گوشت شتر است که کشورهای عربی بسیار کشش بالایی دارند الان از طریق پاکستان و کشورهای افریقایی تامین میشود و در کشورهای عربی منطقه عمان، امارات، عربستان و قطر هم شتر زنده و هم گوشت شتر تقاضاق فوق العاده بالایی دارد همچنینشتر مسابقهای در این کشورها تقاضای بالایی دارد خیلی از کشورها بخصوص چند شرکت قطری در استان فارس ایران سرمایه گذاری کردند برای شترهای مسابقهای که صادر میشود به آنجا برای مسابقات و زیبایی شتر با جوایز بالا که بیشتر حالت نماد ملی به ان نگاه میکنند، ما نباید صرفا روی گوشت و شیر شتر حساب کنبم مثلا عبای پشم شتر که در بوشهر تولید میشود ۲۵ تا ۳۰ میلیون تومان قیمت هر عباست.
وی در پایان تاکید کرد: در پرورش شتر مهمترین مزیتی که دارد بحث امنیت غذایی در تولید گوشت است و موضوع بعد، مادر بچه شتر برای آن سالی که شیر میدهد یک ظرفیت مازاد شیری دارد که شتردار میتواند شیردوشی و تولید شیر داشته باشد که الان تقریبا گوشت کیلویی ۸۰۰ هزار تومان و شیر آن کیلویی ۱۰۰ هزار تومان است یک درآمد بالا و مکملی است برای هر خانوارکه شتر مادر در روز حداقل ۲ تا ۳ کیلو شیر بدهد به شتردار که ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان درآمد آن است و بعد پشم شتر که کارگاههای عبابافی خریداری میکنند ویژه تولید پارچه و عباست در برخی استانها مثل خراسان جنوبی، بوشهر و اصفهان ویژه کشورهای عربی تولید عبا میکنند و صادرات عبای ویژه پشم شتر که خیلی قیمت بالایی دارد در کشتارگاهها از فراوردههای شتر مثل کوهان و روغن کوهان برای مصارف پزشکی و درمانی استفاده میکنند که قیمت بالایی دارد و موضوع گردشگری شتر که الان رونق گرفته در روستاهای گردشگری و بوم گردی در مناطق بیابانی شتر هست برای شترسواری در قشم و کیش و هرمزگان دارند در ایران این مزیت را داریم که شترداری را توسعه بدهیم.