وزیر نیرو: بیش از ۳۰ نیروگاه آماده واگذاری
وزیر نیرو گفت: بیش از ۳۰ نیروگاه آماده واگذاری به بخش خصوصی است.
به گزارش واحد مرکزی خبر، آقای چیت چیان در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما در تشریح عملکرد صد روزه وزارت خود افزود: ردیف مستقلی در لایحه بودجه برای مجتمع های آبرسانی روستایی و تامین آب شرب بهداشتی برای آنان در نظر گرفته شده و این از اولویت های ماست.
وی گفت: در زمینه استفاده از آب های مرزی نیز تلاش کرده ایم حرکت سریعی داشته باشیم.
چیت چیان با بیان اینکه بخشی از نیروی ما در زمینه احیای دریاچه ارومیه و تالاب های کشور فعال هستند افزود: نتایج خوبی در این زمینه حاصل شده است.
وزیر نیرو گفت: انتقال آب از حوزه های مجاور دریاچه ارومیه و انتقال آب از دریاچه خزر و رود ارس مطالعه و بخشی از آن اجرایی شده است.
وی افزود: تلاش می کنیم آبهای سطحی را لایروبی کنیم که در دشت های اطراف دریاچه ارومیه پخش نشوند و برای تبخیر کمتر به بخش های عمیق دریاچه منتقل شود.
چیت چیان گفت: جاده میان گذر دریاچه ارومیه نیز مشکلاتی را برای این دریاچه از جمله رسوب گذاری ایجاد کرده است که باید بررسی شود.
وزیر نیرو با بیان اینکه بیش از 92 درصد منابع آب در حوزه دریاچه ارومیه در بخش کشاورزی مصرف می شود افزود: باید به صورت جدی در مصرف آب در حوزه دریاچه ارومیه صرفه جویی شود.
چیت چیان گفت: در سالهای اخیر کشاورزان این منطقه به کشت هایی که آب زیادی نیاز دارند روی آورده اند.
وی افزود: با آموزش کشاورزان، فراهم کردن تجهیزات و همکاری مردم می توانیم روند خشک شدن دریاچه ارومیه را تغییر دهیم.
چیت چیان گفت: به جز دریاچه ارومیه تالاب های گاوخونی و هامون نیز مشکلاتی دارند که کارگروهی برای بررسی و چاره جویی حل مشکلات آنها تشکیل شده است.
وزیر نیرو با بیان اینکه مدیریت مصرف آب کار کوتاه مدت نیست افزود: کسانی که در صنعت کشاورزی فعال هستند و شهروندان باید الگوهای مدیریت آب را رعایت کنند.
چیت چیان با اشاره به اینکه تا کنون دو بار جلسه شورای عالی آب برگزار شده است و جلسه سوم آن نیز به زودی برگزار خواهد شد گفت: در این شورا برای حوزه کارون، زاینده رود و دریاچه ارومیه تصمیمات خوبی گرفته شد که وزارت نیرو این تصمیمات را اجرایی می کند.
وی افزود: با تنظیم فشار آب در شبکه می توانیم بر نحوه مصرف آب تاثیر بگذاریم.
چیت چیان گفت: با کمک بخش خصوصی تلاش می کنیم شبکه جمع آوری فاضلاب در همه شهرها احداث و به وسیله این بخش 70 درصد آب فاضلاب بازیافت شود.
وزیر نیرو افزود: اقداماتی در دست است که از آب شیرین کن ها نیز با کمک بخش خصوصی استفاده کنیم.
چیت چیان گفت: وزارت نیرو آب را با قیمت خوبی از شرکتهای سرمایه گذار در زمینه آب شیرین کن ها و ساخت آنها، می خرد.
وی با بیان اینکه تا کنون شبکه دفع فاضلاب در شهرها بسیار گسترده بوده است افزود: اکنون در دنیا به این نتیجه رسیده اند که نیازی به شبکه های فاضلاب بزرگ نیست زیرا هزینه ها را افزایش می دهد.
چیت چیان گفت: باید برای هر چند محله و مجتمع های مسکن مهر یک تصفیه خانه ایجاد شود و کار پژوهشی و انتقال فناوری را در این زمینه آغاز کرده ایم.
وزیر نیرو افزود: در مدت صد روزه وزارتم 4 واحد بزرگ با ظرفیت در مجموع 820 مگاوات راه اندازی و 20 مگاوات نیز از نیروگاههای کوچک به مدار متصل شده است.
چیت چیان گفت: در زمینه نیروگاههای برق پراکنده بخش نامه ای صادر و مصوب شده است که برق را با قیمت 73 تومان از شرکت های خصوصی که برق تولید می کنند خریداری کنیم.
وی افزود: اگر بهره وری این نیروگاهها بیش از 42 درصد باشد یک چهارم به این مبلغ اضافه خواهد شد.
چیت چیان گفت: کاهش تلفات انتقال برق در شبکه، نزدیک بودن مراکز تولید برق به شبکه مصرف و استفاده از خدمات حرارتی این نیروگاهها از مزایای ساخت نیروگاههای کوچک است.
وزیر نیرو افزود: ساخت نیروگاههای کوچک در کنار مراکز مصرف بازده برق و حرارت را به حدود 90 درصد می رساند و این در حالی است که بازده حرارتی نیروگاههای بزرگ کشور حدود 30 درصد است.
چیت چیان با بیان اینکه بهای میانگین مصرف برق 43 تومان به ازای هر کیلووات ساعت است گفت: از مولدهای بخش خصوصی برق را تا صد تومان نیز خریداری می کنیم.
وی افزود: دولت برق را از نیروگاههای که از منابع تجدید شونده استفاه کنند 450 تومان به ازای هر کیلووات ساعت خریداری می کند.
چیت چیان گفت:همچنین نیروگاههای که بهره وری بالا دارند و از منابع تجدید پذیر استفاده می کنند از منابع صرفه جویی سوخت بهره مند می شوند.
وی افزود: اکنون 600 مگاوات برای ساخت نیروگاه بادی و 300 مگاوات برای نیروگاههای خورشیدی قرارداد بسته ایم.
وزیر نیرو درباره بهای انشعاب برق گفت: در گذشته متقاضیان انشعاب برق، دو هزینه به شرکت های توزیعی و پیمانی پرداخت می کردند اما اکنون آنها با ثبت درخواست خود به وسیله تلفن یا رایانه تنها یک هزینه ثابت می پردازند.
چیت چیان افزود: هزینه انشعاب بیشتر نشده بلکه تجمیع شده است.
وی گفت:با توجه به اینکه در گذشته به طور میانگین (روستا، شهر و کلان شهرها) برای هر انشعاب 900 هزار تومان پرداخت می شد اما با تجمیع بهای انشعاب این مبلغ به 830 هزار تومان کاهش یافته است.
وزیر نیرو افزود: اکنون در روستاها 327 هزار تومان، در شهرها 857 هزار تومان و در کلان شهرها یک میلیون و 282 هزار تومان برای هر انشعاب دریافت می شود.
وی گفت: متقاضیان هر کجا تخلفی مبنی بر دریافت مبالغی بیش از مبالغ اعلام شده دیدند مسئله را به وزارت نیرو گزارش دهند.
چیت چیان افزود: برای پرداخت بدهی برخی شرکت های طلبکار از وزارت نیرو از اوراق مشارکت این وزارتخانه به آنها داده خواهد شد.
وی ادامه داد : بیش از 22 هزار میلیارد تومان بدهی به بخش خصوصی داریم که امیدواریم در بودجه سال 93 تدابیر لازم برای آن در نظر گرفته شود.
وزیر نیرو درباره سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی گفت:در این قانون منابع دولتی به سه بخش تقسیم شده اند که گروه نخست شامل شرکت های پیمانکار، مشاور و سازنده تجهیزات باید به بخش خصوصی واگذار شود که همه این شرکت ها را واگذار کرده ایم.
وی افزود: در گروه دوم 80 درصد سهام باید به بخش خصوصی واگذار شود و بیست درصد در اختیار دولت باشد که اکنون بیشتر این شرکت ها مانند شرکت های تولید برق، توزیع و آب و فاضلاب شهری واگذار شده اند.
چیت چیان افزود: اکنون 40 درصد مجموع سهام این شرکت ها متعلق به دولت است که در آینده 20 درصد دیگر نیز به بخش خصوصی واگذار می کنیم.
وی گفت: گروه سوم نیز که شامل شرکت آب منطقه ای و برق منطقه ای می شوند نباید به بخش خصوصی بر اساس قانون سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی واگذار شود.
چیت چیان افزود: طلب معوقه ای از همسایگان در قبال صادرات برق به آنها نداریم و در برخی موارد نیز با کشورهای همسایه تبادل گاز و برق داریم.
وزیر نیرو گفت: با همسایگان مذاکراتی در زمینه صادرات برق، تجهیزات و خدمات مهندسی داشته ایم و اکنون اینها را صادر می کنیم و آنها بهای خدمات و کالاهای ما را پرداخت می کنند.
چیت چیان با بیان اینکه تعداد بسیاری از طرح های نیمه کار آب و برق داریم افزود: منابع ما محدود است و اگر بخواهیم همزمان این طرح ها را راه اندازی کنیم بر اساس اعتبارات کنونی به 30 تا 40 سال زمان نیاز داریم.
وی گفت: اکنون نزدیک 850 طرح در زمینه آب وجود دارد که 120 هزار میلیارد تومان اعتبار می خواهد اما سالانه 4 هزار میلیارد تومان به این طرح ها اختصاص داده می شود.
چیت چیان افزود: تعداد قابل توجهی نیز طرح وجود دارد که 75 تا 80 درصدآنها تکمیل شده است و با اختصاص اعتبارات این طرح ها سال آینده به بهره برداری می رسد.