پخش زنده
امروز: -
امسال ۵۰ هزار کارگر خلاق از سراسر کشور در جشنواره امتنان ثبت نام کرده اند که افزایش ۲۰ درصدی نسبت به سال گذشته داشته است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ محمد چکشيان معاون فرهنگي و اجتماعي وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي در نشست خبري کميته کار و کارگري ستاد دهه فجر گفت: امسال ۵۰ هزار کارگر خلاق از سراسر کشور در جشنواره امتنان ثبت نام کرده اند که افزایش ۲۰ درصدی نسبت به سال گذشته داشته است.
محمد چکشيان گفت: مقام معظم رهبري در بیانیه گام دوم فرمودند؛ کلید اساسی همه قفل ها، نگاه خوش بینانه به آینده است که بدون آن هیچ گامی نمیشود برداشت. این مسأله به نظر میآید مهمترین موضوعی است که بار اصلی آن بر دوش شما بزرگواران رسانهای است، کما این که هیچ حادثه و واقعهای نمیتواند مستقل از روایت آن در جامعه مطرح شود، اگر بزرگترین حادثه، اتفاق و دستاورد هم رخ دهد، اگر روایت درستی از موضوع نشود، این روایت نمیتواند به گوش دیگران رسیده شود و نمیتواند اثر امیدآفرین خود را داشته باشد؛ لذا ما در هر موضوع و اقدام و دستاوردی دو رکن داریم؛ یکی اصل اقدام، واقعه یا حادثهای که رخ میدهد و رکن دوم؛ روایت از آن حادثه است. کما این که در تمام طول تاریخ همین طور بوده است. اگر حضرت زینب نبود؛ اثری از کربلا باقی نمیماند، چون همه آن حادثه بسته به آن روایتی بود که از آن حادثه میشد و به همین دلیل اهمیت پیدا میکند؛ لذا شما بزرگواران و کسانی که روایت میکنید اتفاقات و حوادث را، نقشی جدی در جنگ روایتها و جنگ اصلی که امروز در حوزه فرهنگی، اجتماعی و البته اقتصادی و سیاسی با آن مواجه هستید دارید؛ و دومین رویکرد؛ رویکرد کمک به مشارکت و پرشور شدن انتخابات است.
هر جا نتوانستیم مردم را وارد صحنه کنیم، آن جا کار کُند پیش رفته
معاون فرهنگي و اجتماعي وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي افزود: مقام معظم رهبري فرمودند؛ یکی از مهمترین دستاوردهای انقلاب اسلامی؛ وارد کردن عنصر اراده ملی در حرکت عمومی جامعه و در تصمیم گیریها و اقدامات است. این عنصر اراده ملی هم در تحقق انقلاب اسلامی، هم در پیروزی دفاع مقدس؛ در بحث سازندگی، در بحث جنگ فرهنگی، جنگ اقتصادی؛ هر جا عنصر اراده ملی وارد شده، آن جا موفق بودیم. هر جا نتوانستیم مردم را وارد صحنه کنیم، آن جا کار کُند پیش رفته یا اصلاً پیش نرفته است، لذا مهمترین موضوع این است که هر چقدر مردم مشارکت داشته باشند، سرمایه اجتماعی ارتقاء پیدا میکند، قدرت نظام برای تصمیم گیریهای اصلی ارتقاء پیدا میکند، لذا بحث مشارکت و پرشور شدن انتخابات هم یکی از رویکردهای اصلی است که ما از ایام دهه فجر ان شاء الله باید استفاده کنیم.
برای این موضوع که دوستان در کمیته کارگری- کارفرمایی این زحمت را در مجموعههای مختلف قرار است انجام دهند. اما بعضی از برنامههایی که در این کمیته طراحی شده و دوستان در حال انجام هستند، بحث راه اندازی میزهای خدمت در این ایام برپایی مراکز خدمت به وسیله مجموعهها و تشکلهای مردمی و سازمانهای وابسته، از مجموعه مسابقات ورزشی مختلفی در حوزه جامعه کارگری انجام میشود در رشتههای مختلف مثل بسکتبال، فوتبال ساحلی، کشتی آزاد، شنا، جودو و کبدی مسابقاتی در همین ایام در سطح جامعه کار و تولید در حال برگزاری است. ابتدا پروژههای متعددی که مجموعه وزارت تعاون، کار یا سازمانهای وابسته و مجموعههایی که مرتبط با جامعه کار و تلاش هستند انجام میشود در این ایام صورت میگیرد که به وسیله معاونین محترم در وزارت کار، بعضیها هم با حضور آقای وزیر ان شاء الله برگزار و افتتاح میشود.
پیشرفتهایی که به وسیله همان کسانی رقم خورده که تا دیروز دانش آموز و دانشجو بودند
چکشيان گفت: برنامههایی مثل شیفت ایثار در شرکتها و واحدهای تولیدی، تشکیل ستاد دهه فجر در استانها و در کارخانجات به صورت مجزا هر کدام با حضور تشکلها و بسیج کارگری صورت میگیرد. اردوهای راهیان پیشرفت برای آشنا کردن جامعه دانشجویان و دانشگاهی و دانش آموزان ما با پیشرفتها واقعاً من حتماً از شما خواهش میکنم به این ضریب دهید، که دانش آموزان دانشگاه ما میآیند و از نزدیک پیشرفتهای صنعتی را ببینند، پیشرفتهایی که به وسیله همان کسانی رقم خورده که تا دیروز دانش آموز و دانشجو بودند و الآن نشستند در آن حوزه با مهندسی معکوسی که انجام میدهند در حوزههای مختلف؛ کالاهایی تولید میکنند که سالها ما وابسته به اینها بودیم و سالها مجبور بودیم از اینها...، و بسیاری از این ها...، هر چقدر این نگاه و این امید گسترش پیدا کند.
بسیاری از کالاهای دیگری که وابسته هستیم ان شاء الله آنها برطرف خواهد شد. بحث جلسات تخصصی در حوزه رفع موانع تولید، بحث رزمایشهای کسانی که در حوزه بچههای بسیج کارگری که در حوزه تولید و رونق تولید کار میکنند، تشکلهای کارگری و بسیج کارگری. نشستهایی برای تبیین گام دوم در بین جامعه مخاطب و نسبت یابی با مأموریتها و نقشهایی که دوستان در این حوزه ایفا میکنند. اما بخش سوم عرایضم اشاره دارد به بعضی از کارهایی که در حوزه فرهنگی، اجتماعی و ورزشی در این دو سال در جامعه کار و تولید دنبال شد.
نیروی کار به عنوان موتور اصلی حرکت اقتصاد کشور و رشد تولید
معاون فرهنگي و اجتماعي وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي گفت: ما وقتی میگوییم فرهنگ اجتماعی، ورزشی در جامعه کار و تولید، داریم درباره صیانت از نیروی کار حرف میزنیم. نیروی کار به عنوان موتور اصلی حرکت اقتصاد کشور و رشد تولید اگر از آن صیانت نشود و اگر مسأله نشاط آن، و سلامت روحی آن، و مسأله سلامت روان آن، مسأله سلامت جسمی آن و به مسأله انگیزه حرکت و پویایی آن دقت نشود تمام جریان اقتصادی، تولید، بهره وری و سرانه تولید کشور دچار مشکل میشود. ما اگر این مسأله را بتوانیم به وسیله شما؛ کسانی که روایتگر مسائل مهم هستند، جا بیندازیم که ما هر جا در نیروی انسانی، کارگر و کارآفرین تمرکز کردیم، آن را ارتقاء دادیم، آن سرمایه گذاری؛ سرمایه گذاری ماندگار بوده است.
آن سرمایه گذاری مانا بوده، در حالی که بسیاری از سرمایه گذاریها ممکن است اولویت هایش در مقاطعی تغییر کند، اما سرمایه گذاری روی سرمایه انسانی؛ سرمایه گذاری مانا و درازمدت است که بهره وری و رشد اقتصادی پایدار را رقم میزند. من چند تیتر را میگویم، بقیه را ان شاء الله خدمت دوستان میدهم از آنها استفاده کنید. یکی بحث ستاد نهضت ملی ارتباط فرهنگی؛ کار در این دولت شکل گرفت برای ارتقای فرهنگ کار با دو رکن منزلت کارگر و کار در جامعه و ارتقای مؤلفههای ۲۴ گانه که در حوزه فرهنگی کار احصاء شده مثل وجدان کاری، مسئولیت پذیری، اتقان کاری، موضوع تعاون و کار گروهی و موضوعاتی از این قبیل که ۲۴ تا من قبلاً بعضی دوستان شنیدند و عرض کردم.
اتقان؛ جشنواره شناسایی کارگران نخبه و خلاق
چکشيان افزود: ما اولین جشنواره فرهنگی و هنری اتقان را داریم برگزار میکنیم با کمک حوزه هنری و مجموعههای مردمی که در حوزه ادبیات، شعر، تئاتر، فیلم کوتاه بتوانیم در حوزه فرهنگ کار جریان رسانهای تولید کنیم. فرهنگ کار با همان دو مؤلفهای که عرض کردم. خود فرهنگ منزلت کار و مؤلفههای فرهنگ کار؛ عنوان آن را هم اتقان گذاشتیم، به خاطر یکی از آن مؤلفههای فرهنگ کار یعنی محکم کاری و کار را با جدیت و کمال انجام دهیم. ما ۴۳۴ خانه فرهنگ کار را در این دو سال افتتاح کردیم، در حالی که در کل دو سال گذشته ما ۳۹۲ خانه فرهنگ کار داشتیم، ۴۳۴ تا در این ایام اضافه شدند.
البته ما دو کار در حوزه فرهنگ کار کردیم؛ یکی از لحاظ کمی، دو یک پایش مجدد کردیم کل خانههای فرهنگ کار، یعنی شروع کردیم همه انجام نشده، برای بحث این که خانههای فرهنگ کار دقیقاً موارد واقعی شان را انجام دهند و دچار انحراف مأموریت نشوند. ما یکی از مشکلاتی که در بعضی از حوزهها داریم، یک کاری با یک هدف خوبی شکل میگیرد، اما انحراف در مأموریت پیدا میکند و آن کار دیگر آن کار قبلی که ما دنبالش میگردیم نیست؛ لذا تیمی را طراحی کردیم برای پایش آنهایی که واقعاً نیستند را از این لیست حذف کنیم و خانه فرهنگ کار را بتوانیم یک رتبه بندی داشته باشیم. واقعاًَ دنبال بحث بهره وری و رشد فرهنگ کار باشند. ما در جشنواره امتنان که سی و چندمین سال است همیشه با حضور رئیس جمهور برگزار میشود.
شناسايي ۱۲۲ هزار کارگر مبتکر و خلاق
محمد چکشيان گفت: در این جشنواره، کارمان شناسایی کارگران نخبه و خلاق است. ما در این دو سال ۱۲۲ هزار کارگر مبتکر و خلاق را شناسایی کردیم. کارگرانی که اثری در تولید داشتند، خلاقیتی داشتند، کاری کردند، تغییر ایجاد کردند و باعث ارتقای تولید شدند که اینها دارند شناسایی میشوند، خود این شناسایی؛ موضوعیت دارد و طریقیت دارد برای انتخاب آن ۳۰ نفری که نهایتاً با حضور رئیس جمهور از آنها تقدیر میشود که اردیبهشت ماه در هفته کارگر هر ماه انجام میشود، دو سال گذشته با این رشد افزایشی، هر سال ما شناسایی کارگران نخبه و کسانی که در این جشنواره شرکت کردند.
هر سال ۲۰ درصد از سال قبل در این دو سال گذشته البته قبلاً این افزایش را نداشتیم و به خاطر عدالتی که رخ دهد نیامدیم فقط از طریق کارخانجات این را انجام دهیم یا سر اداره کل ها، به خود کارگران پیامک رفته است. دو سال است این اتفاق رخ میدهد، به کارگر پیامک میرود که اگر تو کار خاصی کردی میتوانی بیایی در سامانه ثبت کنی، برای عدالتی که ما به لحاظ اطلاع رسانی داشتیم این اتفاق رخ داده است. ما در خانههای بهداشت کارگری، در این دو سال ۹۴۸ خانه بهداشت کارگری را در بنگاههای ۵۰ تا ۵۰۰ نفر با کمک وزارت بهداشت و سازمان تأمین اجتماعی راه اندازی کردیم که در این دو سال رشد ۲۲ درصدی داشته است. در ایستگاههای بهگر یعنی بنگاههای اقتصادی ۲۰ تا ۵۰ نفر که قبلاً اصلاً در آن ورودی نشده بود، تا الآن 2 هزار و سيصد و هشتاد و چهار ایستگاه بهگر که رشد ۷۲ درصدی در دولت سیزدهم داشته است؛ و بیشتر هم ابتکار دولت بوده، قبلش به آن معنا نظاممند وجود نداشته است.
چکشيان گفت: ما قرارگاه جوانی جمعیت را در وزارتخانه با ریاست خود دکتر مرتضوی؛ وزیر محترم شکل دادیم که تمام ارکان وزارتخانه ها، سازمانها و مجموعهها عضو آن هستند؛ و مسأله جوانی جمعیت را به عنوان یکی از مسائل راهبردی کشور نه به عنوان یک موضوع صرفاً اعتقادی؛ نه، موضوعی که هم اعتقادی، هم سیاسی، هم امنیتی و هم ملی است. به عنوان مسأله اصلی کشور این را در نظر گرفتیم و روی این موضوع کار ویژه صورت میگیرد.
ما اولین دوره مسابقات ورزشی را در پنج رشته ورزشی برای نخستین بار به صورت ملی برگزار کردیم. به صورت منطقه ای، گروهی؛ موردی داشتیم، اما به صورت منظم و در طراحی هستیم بعضی از اینها را تبدیل به لیگ سراسری کنیم، یعنی لیگ ورزش کارگری در رشتههای مختلف که در حال طراحی آن هستیم. ما ان شاء الله پنجمین المپیاد ورزش بانوان کارگر را داریم بلافاصله بعد از دهه فجر ان شاء الله که چهار تا برگزار شده؛ چهارمین آن سال گذشته بود، خیلی برنامه باشکوهی بود، در حضور بانوان کارگر ما خیلی با شکوه بود و بازخورد انسانی خیلی خوبی داشت. ما به ۱۰ رقابت بین المللی تیمهای کارگری را اعزام کردیم که در این دو سال واقعاً نسبت به سالهای گذشته بی سابقه بوده و حدود ۱۴۸ مدال را آقایان و خانمهای کارگر در این مسابقه کسب کردند.
سند ملی ارتقای سلامت روان در جامعه کار وتوليد
معاون اجتماعي وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي گفت: در دو سال گذشته هفت هزار و ۳۰۰ مسابقه و رویداد ورزشی به صورت منطقهای و استانی هم برگزار شده است. این چیزهایی که خدمت دوستان عرض کردم گزارش کلی از بعضی تیترهایی بود که احساس کردم، مثلاًَ ما تدوین سند ملی ارتقای سلامت روان در جامعه کار تولید را داشتیم، هوشمند سازی خدمات شبکه بهداشت کارگری با راه اندازی سامانه دیده بان سلامت برای این که هر فرد در جامعه کارگری میتواند پرونده سلامت داشته باشد و آن بررسی شود و نهایتاً هم جشنواره امتنان برای اولین بار بعد از سی و چند سال در بنیان نخبگان تأسیس شد به عنوان اجتماع نخبگانی سرآمدان جامعه کارگری؛ این هم یک دستاورد بزرگ بود و خط ویژهای برای حمایت از طرحهای نخبگان کارگری با همکاری معاونت علمی رئیس جمهور در این قضیه ایجاد شد.
چکشيان در ادامه افزود: برنامه ارتقای فرهنگی کار و تلاش هم که به ابلاغ شورای فرهنگ عمومی و وزیر ارشاد به همه دستگاهها ابلاغ شد، برای فرهنگ کار و تلاش با مشارکتی که بین وزارت کار و وزارت ارشاد بود، اما این جشنواره تجربه ماندگار بود که به نظرم خیلی موضوع مهمی بود، ضریب خوبی هم صدا و سیما داد و مجموعههای رسانهای دادند که اولین تاریخ شفاهی بازنشستگان بود که گفتگوی بین نسلی بود، گفته بودیم فرزند، نوه، عروس یا داماد بازنشسته بیاید و تاریخ شفاهی زندگی بازنشسته را به عنوان طرح یک زندگی مطرح کند و ۴۰۰ نفر اثر ارسال کردند که برای اولین بار تجلیل شدند.
نفرات برتر و ان شاء الله در حال طراحی دومین جشنواره تجربه ماندگار هستیم. بسیار بسیار با گفتگوهایی که با بعضی از این بازنشستهها داشتم، یکی از نقاط طلایی این بود که اینها یکی از دغدغهها و عِرق ملی که داشتند این بود که چرا ما بعد از این همه تلاش و زحمت جایی تجربه ما مدون نمیشود، ان شاء الله این را بتوانیم خیلی جدیتر از گذشته دنبال کنیم برای این که یک تعبیری باز رهبری در بیانیه گام دوم دارند که میفرماید بدون شناخت گذشته هیچ گامی نمیشود برداشت. ما اگر تجربه اندوخته گذشته را که دانش ضمنی واقعی میدانی است تبدیل به دانش صریح نکنیم و آن را تبدیل نکنیم به گزارههایی که مسیر آینده را مشخص کند، حتماً دچار آسیب و آزمون و خطا خواهیم شد.