• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۳۲۱۹۶۷
تاریخ انتشار: ۱۱ دی ۱۴۰۰ - ۱۱:۱۹
وبگردی

کشف راز درخشش سبزرنگ سر دنباله‌دارها پس از ۹۰ سال

دانشمندان بالاخره این معما را که چرا سر دنباله‌دارها سبز است ، حل کردند.

به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، این معما از دهه ۱۹۳۰ به این سو، دانشمندان را به خود مشغول کرده بود.

دم دنباله‌دارها از مواد فرار و ناپایدار درون دنباله‌دار ساخته می‌شود که در حال تبخیر است و با خود غبار و گاز بیرون می‌دهد. این بقایا نور خورشید را بازتاب می‌دهند و باعث درخشش آن می‌شوند.

کشف راز درخشش سبزرنگ سر دنباله‌دارها پس از ۹۰ سال

با این حال، به طرز عجیبی در حالی که بسیاری از دنباله‌دارها هنگام حرکت سریع در آسمان به رنگ سبز می‌درخشند، دامنه این رنگ هرگز به دم آن‌ها نمی‌رسد.

این معما از دهه ۱۹۳۰ به این سو، دانشمندان را به خود مشغول کرده بود. در آن زمان پیشنهاد شد که کربن دواتمی تولید شده در جریان برهم کنش میان نور خورشید و مواد آلی در قسمت سر دنباله‌دار، با نور خورشید به فروپاشی دچار می‌شود.

آزمودن این نظریه از نظر تاریخی دشوار بود، زیرا کربن دواتمی پایدار نیست؛ اما اکنون دانشمندان توانسته‌اند آن را در شرایط آزمایشگاهی آزمایش کنند.

تیموتی اشمیت، استاد شیمی دانشگاه نیو ساوت ولز می‌گوید: «ما سازوکارهایی را که در آن‌ها کربن دواتمی با نور خورشید شکسته می‌شود، آزمایش کردیم.»

«این آزمایش توضیح می‌دهد که چرا سر سبزرنگ - لایه کدر از گاز و غبار که هسته را احاطه کرده است- با نزدیک‌تر شدن دنباله‌دار به خورشید کوچک‌تر می‌شود و همچنین توضیح می‌دهد که چرا دم دنباله‌دار سبز نیست.»

کربن دواتمی از دو اتم کربن تشکیل شده و فقط در محیط‌های با انرژی به‌شدت بالا یا کم‌اکسیژن یافت می‌شود. این مولکول تا زمان نزدیک شدن دنباله‌دار به خورشید وجود ندارد؛ زیرا ماده آلی موجود در جرم یخی زمانی که حرارت خورشید آن را گرم می‌کند، تبخیر می‌شود.

با نزدیک‌‌تر شدن دنباله‌‌دار به خورشید، پرتوهای شدید فرابنفش مولکول‌های کربن دواتمی را که تازه در فرایندی به نام «نورکافت» ایجاد شده‌اند، می‌شکنند.

این فرایند کربن دواتمی را پیش از اینکه بتواند از هسته خیلی دور شود، از میان می‌برد و سبب می‌شود که گیسوی سبز - ناحیه اطراف هسته دنباله‌‌دار- روشن‌تر و کوچک شود و این امر باعث می‌شود که رنگ سبز هرگز تا دم ادامه نیابد.

دانشمندان مولکول‌های کربن دواتمی ساختند و آن را با یک پرتو و باریکه گاز به یک محفظه خلا دو متری فرستادند. سپس، دو لیزر فرابنفش مولکول‌ها را هدف قرار دادند؛ یک لیزر برای اینکه آن را در معرض تابش قرار دهد و دیگری برای آنکه اتم‌های آن را قابل تشخیص کند. این اتم‌ها به‌سرعت به داخل یک آشکارساز سرعت فرستاده شدند که این کار به دانشمندان اجازه می‌داد قدرت و استحکام پیوند کربنی را اندازه‌ بگیرند.

این کار آسان نبود و از آنجایی که نور استفاده شده در تمامی این لیزرها نامرئی بود، نخستین مشاهدات ۹ ماه وقت دانشمندان را گرفت.

اکنون که این کشف حاصل شده، این یافته‌ها ممکن است به دانشمندان کمک کند تا از سه هزار و ۷۰۰ دنباله‌دار دیگر در منظومه شمسی شناخته شده‌اند، درک بهتری پیدا کنند.

پروفسور اشمیت می‌گوید: «کربن دواتمی از شکستن مولکول‌های آلی بزرگ‌تر منجمدشده در هسته حاصل می‌شود؛ نوعی از مولکول‌ها که ماده تشکیل‌دهنده حیات به شمار می‌روند.»

«ما می‌توانیم با بررسی طول عمر و زمان نابودی مولکول‌های آلی میزان تبخیر آن‌ها از دنباله‌دارها را بهتر درک کنیم. کشف‌هایی از این دست ممکن است روزی به ما کمک کند سایر معماهای فضایی را حل کنیم.»

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
تشییع پیکر پدر شهیدان «سعیدی نجات» در مشهد
به مناسبت میلاد با سعادت حضرت زینب کبری (س)
گرامیداشت روز پرستار در کهگیلویه و بویراحمد
پیروزی نفت و گاز زاگرس جنوبی فارس مقابل پاس کردستان
توانمندسازی ۳۰۰ هزار معلم مسلط به حفظ قرآن در برنامه هفتم توسعه
همایش ظرفیت ها ،چالشها و راهکارهای حفاظت از منابع آب
مدیرعامل شرکت هواپیمایی آسمان برکنار شد
نشست خبری سفیر چین
عقب‌نشینی وزارت راه و شهرسازی از تعهدات مسکن در برنامه هفتم
مسمومیت دارویی، شایع‌ترین مسمومیت در دنیا
بازگشایی سامانه فروش آرد کارخانجات گلستان برای فروش آرد به نانوا های استان تهران
معرفی برترین‌های مسابقات قرآنی جامعه کار و کارگری استان قم
اختتامیه مسابقات ملی قرآن کریم
فعالیت بیش از ۹ هزار پرستار در بیمارستان‌های فارس
ایگور تودور از یوونتوس اخراج شد
برگزاری کارگاه آموزشی صلح آبی در مرودشت
تجلیل از پرستاران هرمزگان
معامله ۶۴۱ تن زعفران در بازار گواهی سپرده بورس کالا
ریابکوف: روسیه شانه به شانه در کنار ایران ایستاده است
روزی به نام فرشته‌های سفیدپوش
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
محمود عباس: حسین الشیخ جای من را خواهد گرفت
غرب آسیا پس از سه‌هزار سال به صلح پایدار می‌رسد
نیروهای الجولانی و کردهای سوریه بار دیگر با یکدیگر درگیر شدند
پایان ۱۳ سال انتظار؛ تولد دوقلوها در بابل پس از ۶ سال فریز جنین
پخش زنده دیدار رده بندی و فینال کشتی آزاد از شبکه ورزش
یک فوتی و چهار مصدوم در پی ریزش ساختمان قدیمی در خیابان جمهوری
گلایه از پرداخت نشدن معوقات فروردین بازنشستگان تامین اجتماعی
کشتی آزاد زیر ۲۳ سال قهرمانی جهان؛ چهار نشان رنگارنگ ایران در ۴ وزن دوم
اقدام ۳ کشور اروپایی در فعال‌سازی اسنپ‌بک باطل است
کشتی آزاد زیر ۲۳ سال قهرمانی جهان؛ سینا خلیلی به نشان نقره رسید
پیروزی المپیاکوس در شب درخشش طارمی
آغاز فرآیند تعیین قیمت دارایی‌های بانک آینده
صدور مجوز آموزشگاه رانندگی از درگاه ملی مجوز‌ها
نمایشگاه گل های داوودی در باغ گیاه شناسی ملی ایران
زبان معیار ۱۴۰۴/۰۸/۰۴
فروش اینترنتی بلیت بازی فجر سپاسی و استقلال  (۱۴ نظر)
مرمت و احیای بنای تاریخی سه‌گوش اهواز  (۲ نظر)
غرب آسیا پس از سه‌هزار سال به صلح پایدار می‌رسد  (۱ نظر)
فرصت ثبت نام حج تمتع ۱۴۰۵ برای اولویت‌های جدید فراهم شد  (۱ نظر)
گلایه از پرداخت نشدن معوقات فروردین بازنشستگان تامین اجتماعی  (۱ نظر)
حمله احتمالی دشمن ناکام‌تر از دفاع مقدس ۱۲ روزه خواهد بود  (۱ نظر)
زادگاه مبین عظیمی غرق در جشن و شادی  (۱ نظر)
ادامه روند کاهشی نرخ بیکاری  (۱ نظر)
اروپا می‌خواهد به هر قیمتی جنگ اوکراین را ادامه دهد  (۱ نظر)
آسفالت معابر شهرستان کهگیلویه در دستور کار  (۱ نظر)
سفر معاون ارشد امنیتی وزارت کشور افغانستان به تهران  (۱ نظر)
انتشار اسناد جدیدی از لانه جاسوسی برای اولین بار  (۱ نظر)
نماینده پارلمان اروپا: جهان نباید از کنار جنایات اسرائیل بگذرد  (۱ نظر)
هدف‌گیری پایگاه العدید، دشمن را به آتش‌بس التماسی واداشت  (۱ نظر)