• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۱۹۱۱۸۵
تاریخ انتشار: ۲۱ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۵:۳۱
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

کشف منشأ شهاب‌سنگ مربوط به انقراض دایناسورها

دانشمندان، منشأ شهاب‌سنگ منقرض‌کننده دایناسور‌ها را پیدا کردند.

به گزارش گروه وب‌گردی خبرگزاری صدا و سیما، ستاره‌شناسان بر این باورند که منشأ سیارک منقرض‌کننده دایناسور‌ها را یافته‌اند. به گفته دانشمندان، این سیارک تقریبا ۱۰ کیلومتری که ۶۶ میلیون سال پیش به زمین برخورد کرد و به فرمانروایی ۱۸۰ میلیون ساله دایناسور‌ها پایان داد، دلیل وضعیتی بود که با عنوان رخداد چیکشلوب یا چیکسالوب شناخته می‌شود.

این سیارک در جایی فرود آمد که شبه‌جزیره یوکاتان در مکزیک امروزی است و دهانه چیکشلوب را ایجاد کرد.

 

کشف منشأ شهاب‌سنگ منجر به انقراض دایناسورها

 
دانشمندان، بقایای مربوط به سنگ‌های قدیمی را از راه نمونه‌های به‌جا مانده بر روی زمین یا با حفاری‌های اکتشافی، بررسی کردند و دانستند که منشأ این بقایا از گروه شهاب‌سنگ‌های کندریت کربن‌دار (یعنی از جمله ابتدایی‌ترین مواد متشکله اجرام در سراسر منظومه خورشیدی) است.
 
این شهاب‌سنگ‌ها حدود ۳ درصد از کل شهاب‌سنگ‌هایی را که به زمین می‌افتند، شامل می‌شوند، اما نام آن‌ها قدری اشتباه است. در حالی‌که نخست تصور می‌شد این شهاب‌سنگ‌ها سرشار از کربن باشند، تنها ۲ درصد ترکیبات آن‌ها از کربن تشکیل شده است.
 
اغلب سیارک‌های چند کیلومتری که به زمین نزدیک می‌شوند، از این نوع هستند، اما هیچ‌یک از آن‌ها تاکنون به آن ابعاد (که برخوردی در حد و اندازه‌های چیکشلوب ایجاد کنند) نزدیک نبوده است.
 
دکتر ویلیام بوتکه، از نویسندگان این مقاله، درباره این کشف می‌گوید: «در گذشته چند گروه تحقیقاتی جهت توضیح دلیل غایب بودن چنین سیارک‌هایی، به شبیه‌سازی خردشدگی دنباله‌دار‌ها و سیارک‌های بزرگ در درون منظومه خورشیدی پرداختند و افزایش ناگهانی چنین برخورد‌هایی را که دهانه‌هایی به بزرگی دهانه چیکشلوب ایجاد می‌کنند، بررسی کردند.»
 
او افزود: «بسیاری از این الگوها از ویژگی‌های جالبی برخوردار بودند، اما هیچ‌یک از آن‌ها سازگاری قانع کننده‌ای با آن‌چه از سیارک‌ها و دنباله‌دار‌ها می‌شناسیم، نداشت. به نظر می‌رسد که گویا هنوز یک عامل مهم را در این میان نداریم و کشف نکرده‌ایم.»
 
آن‌چه آنان کشف کردند، این بود که آن‌چه در آن مقطع به زمین برخورد، یکی از بقایای مربوط به شهاب‌سنگ‌هایی بود که از کمربند اصلی سیارکی واقع‌شده بین مریخ و مشتری، می‌گریزند. چنان اجرامی، به‌ویژه اجرامی با قطر بیش از ۱۰ کیلومتر، معمولا هر ۲۵۰ میلیون سال یک‌بار، با بسامدی در برابر آن‌چه دانشمندان پیش از این تصور می‌کردند، به زمین برخورد می‌کنند. 
 
دانشمندان می‌گویند وجود نیرو‌های حرارتی، به این معنا است که این اجرام می‌توانند به مسیر‌های گریز دینامیکی بیافتند تا اثرات گرانشی سیارات، موجب تغییر جهت آن‌ها به مدار‌های نزدیک‌تر به زمین شوند. محققان از ابررایانه پلایدیس ناسا استفاده کردند تا ۱۳۰ هزار الگوی سیارکی را با ردیابی مسیر حرکت‌ آن‌ها در صد‌ها میلیون سال، بررسی کنند.
 
دکتر سیمونه مارکی، از نویسندگان این مقاله، می‌گوید: «جالب بودن این نتایج، نه‌تنها به‌دلیل آن است که نشان می‌دهد نیمه بیرونی کمربند سیارکی، میزبان تعداد زیادی از کندریت‌های کربن‌دار برخوردی است، بلکه به این دلیل است که شبیه‌سازی‌های این گروه تحقیقاتی می‌توانند نخستین‌بار، مدار‌های مربوط به سیارک‌های بزرگ در آستانه نزدیک شدن به زمین را الگوسازی کنند.»
 
او افزود: «توضیح ما جهت منشأ برخورد چیکشلوب، به‌خوبی با آن‌چه در حال حاضر درباره شکل‌گیری سیارک‌ها می‌دانیم، سازگار است.»
 
منبع: ایندیپندنت
 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
ورود وزیر امور خارجه به ژنو
گشایش نمایشگاه نقاشی خط در مراغه
حقوق گمرکی ۴ درصدی برای واردات انواع خودرو در سال آینده
دستگیری کلاهبردار حرفه‌ای در تبریز
رژیم صهیونی تلاش می کند مذاکرات خراب شود
ارتقای کیفیت زندگی، محور اصلی توسعه در شهر‌های جدید
راه‌اندازی سامانه نوبت‌دهی برخط مرکز شماره‌گذاری خودرو منطقه آزاد انزلی
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۲۷ بهمن ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی زنجان ۲۷ بهمن ماه ۱۴۰۴
تأکید محیط‌زیست بر رعایت الزامات زیست‌محیطی در واحدهای صنعتی ابهر
زنجان با ۱۳۰۰ شرکت تعاونی فعال، پیشرو در ۱۵ رشته تخصصی
اوقات شرعی اهواز، ۲۷ بهمن ماه ۱۴۰۴
افزایش سهمیه کلیه واحد‌های پخت نان بربری و سنگک استان زنجان
تقویم و اوقات شرعی دوشنبه ۲۷ بهمن ۱۴۰۴ به افق قم
خبر‌هایی از مناطق مختلف گیلان (۲۶ بهمن ۱۴۰۴)
رفع تصرف از اراضی ملی در رحیم‌آباد
توزیع کالا‌های اساسی و اقلام ضروری در بهبهان
رسانه و خبرنگار چشم و گوش مسئولان هستند
خروج سامانه بارشی از سمنان
نوسازی ناوگان فرسوده اتوبوس در لرستان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
فرمانده جدید دانشگاه دافوس ارتش منصوب شد
سرلشکر حاتمی: دافوس قدمگاه بزرگان ارتش است
ماچادو شریک جرم ربایش مادورو است
اختلال در سایت ایران خودرو از آغاز ثبت نام
واکسیناسیون تب برفکی دام‌ها در طارم ، زنجان
دوازدهمین نمایشگاه سالانه گل ارکیده در شیکاگو
محدودیت پروازی جنوب‌شرق در چارچوب اطلاعیه‌های هوانوردی
امروز هوای ۲۰ شهر خوزستان آلوده است
رفع تصرف چند هزار متر مربع از اراضی دولتی در خوزستان
حادثه مرگبار بر اثر برخورد پراید و تریلی در میمه
نبرد با ایران برای ترامپ درس عبرت خواهد شد
مراسم چهلم شهدا و جانباختگان فتنه آمریکایی - صهیونی دی
قالیباف خطاب به وزیر تعاون: نحوه دهک بندی را اصلاح کنید
متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان سال آینده به ۹۰ درصد می‌رسد
اجرای نخستین تراموای شهری کشور در تبریز
سایپا: به دلیل تقاضای زیاد، سایت ثبت نام کند شده است  (۶ نظر)
اختلال درسایت ثبت نام محصولات سایپا  (۶ نظر)
امشب؛ پایان مهلت ثبت نام محصولات سایپا  (۳ نظر)
روایتی از شبی که شهید زلفی آسمانی شد  (۳ نظر)
اوج تقاضای مصرف برق کشور به ۴۶ هزار و ۳۶۹ مگاوات رسید  (۲ نظر)
افزایش ۲۱ درصدی ورودی سدها و کاهش ۵ درصدی ذخایر آبی در آذربایجان غربی  (۱ نظر)
ورود موج دوم سامانه بارشی به چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
تشکر رهبر انقلاب از کار بزرگ ملت ایران در روز ۲۲ بهمن  (۱ نظر)
کنفرانس امنیتی مونیخ به «سیرک مونیخ» تبدیل شده است  (۱ نظر)
تعویق آزمون‌های سراسری امکان پذیر نیست  (۱ نظر)
کجا نوشته شده حقوق طی سال فقط یک بار افزایش پیدا کند؟  (۱ نظر)
محدودیت پروازی جنوب‌شرق در چارچوب اطلاعیه‌های هوانوردی  (۱ نظر)
شهادت مأمور انتظامی فردوس در درگیری مسلحانه با قاچاقچیان مواد مخدر  (۱ نظر)
حضور داور کردستانی در کلینیک داوری جهانی رشته کاراته  (۱ نظر)
دستگیری اعضای یک گروه خشن تروریستی در گلستان  (۱ نظر)