• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۹۱۳۸۴۸
تاریخ انتشار: ۲۵ آبان ۱۳۹۹ - ۱۰:۵۷
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

جایگاه ایران در پژوهش‌های جهانی مرتبط با کووید۱۹

نتایج علم‌سنجی پژوهش‌های منتشر شده در حوزه کووید۱۹ نشان داد که ایران با ۳۱۸ پژوهش، رتبه دوازدهم را در انتشار این پژوهش‌ها دارد.

جایگاه ایران در پژوهش‌های جهانی مرتبط با کووید۱۹به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و سلامت گروه علمی فرهنگی هنری خبرگزاری صدا و سیما؛ با شروع همه‌گیری و گسترش بیماری کووید۱۹ در نخستین روز‌های سال ۲۰۲۰، تلاش‌های جهانی برای مقابله با این همه‌گیری آغاز شد. گسترش چالش برانگیز و جهانی کرونا، موجب تولید علم قابل توجهی در این زمینه شده است. با این حال هنوز ابهامات فراوانی باقی مانده است و دانشمندان در حال تحقیقات گسترده بر روی این ویروس جدید هستند.
شناسایی و ارزشیابی منظم برون‌داد‌های علمی (مقالات، کتاب‌ها و ... برای آگاهی از وضعیت موجود، اولویت زیادی دارد. یکی از روش‌های ارزیابی فعالیت‌های علمی پژوهشی، علم‌سنجی است. علم‌سنجی در توصیف، تبیین و پیش‌بینی وضعیت علمی پژوهشگران و مراکز پژوهشی در عرصه‌های گوناگون ملی و بین‌المللی کاربرد‌های زیادی دارد و همواره روش‌های کارآمدی جهت پایش و رتبه‌بندی سازمان‌ها، پژوهشگران، مجلات و کشور‌ها ارائه می‌کند.
با توجه به رشد چشم‌گیر تولیدات علمی در شاخه‌های مرتبط با موضوع کروناویروس در مجلات علوم‌پزشکی دنیا، توجه به تحلیل‌های علم‌سنجی اهمیت ویژه‌ای پیدا کرده است. از سوی دیگر ارزیابی تولیدات علمی کشور‌های مختلف می‌تواند به شناسایی مشکلات، تنگنا‌ها و کاستی‌های موجود در این زمینه کمک کرده و به هدایت درست پژوهش‌ها در راستای اهداف کلان سیاست‌گذاری کمک کند.
با توجه به نکات مطرح شده؛ پژوهشگران مرکز تحقیقات مدیریت سلامت دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله (عج) در مطالعه‌ای موضوعات پژوهش‌های منتشرشده حوزه کووید-۱۹ را مورد تحلیل قرار دادند. «محمد مسکرپور امیری»، «طه نصیری» و «پریسا مهدی‌زاده»؛ پژوهشگرانی بودند که در انجام این پژوهش مشارکت داشتند.
برای انجام این پژوهش کلیه اسنادی که تا تاریخ ۳۱ می ۲۰۲۰ توسط پژوهشگران در حوزه ویروس کووید-۱۹ در پایگاه استنادی اسکوپوس ثبت شدند، مورد بررسی قرار گرفت.
بر اساس یافته‌های به‌دست‌آمده، تا تاریخ مورد نظر، ۱۲ هزار و ۲۰۱ نشر علمی در حوزه ویروس کووید-۱۹ در این پایگاه منتشر شده بود. بیشترین تعداد نشر علمی به ترتیب در «BMJ Clinical Research»، «Journal of Medical Virology»، «BMJ» و «Lancet» چاپ شده بودند.
طبق بررسی‌های انجام شده؛ کشور‌های ایالات متحده آمریکا (دو هزار و ۸۱۹ نشر)، چین (دو هزار و ۳۴۲ نشر)، ایتالیا (هزار و ۴۶۶ نشر) و انگلستان (هزار و ۲۶۴ نشر) بیشترین تعداد نشر علمی در حوزه کووید-۱۹ را داشتند و ایران با ۳۱۸ نشر علمی رتبه دوازدهم را به خود اختصاص داده بود.
دانشگاه «Huazhong» چین، دانشگاه «هاروارد» آمریکا، موسسه تحقیقاتی «Insern» فرانسه، دانشگاه «میلان» و دانشگاه «رم» ایتالیا و دانشگاه «یوسی‌ال» انگلستان تا کنون بیشترین نقش را در تولید محتوای علمی مرتبط با ویروس کووید-۱۹ در جهان داشته‌اند. در ایران نیز دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی، شیراز، ایران، تبریز و بقیه‌الله (عج)، بیشترین محتوای علمی مرتبط با این موضوع را منتشر کرده‌اند.
موضوعات بررسی‌شده در این مقالات نشان داد که سه خوشه اصلی در فعالیت‌های پژوهشی مرتبط با کووید-۱۹ شکل گرفته است که به ترتیب در موضوعات تحقیقات بهداشتی، تحقیقات علوم پایه و تحقیقات بالینی هستند. در تحقیقات بهداشتی جنبه‌های اپیدمیولوژیک بیماری، بهداشت عمومی، پیشگیری و کنترل عفونت مرکزیت اصلی پژوهش را به خود اختصاص داده‌اند. در حوزه تحقیقات علوم پایه تمرکز اصلی بر جنبه‌ها ویروس‌شناسی، ایمونولوژی و ژنتیک ویروس است و در خوشه تحقیقات بالینی نیز علائم بالینی بیماری، روش‌های درمانی و تصویربرداری تشخیصی، بیشترین موضوعاتی بودند که مورد بررسی قرار گرفته‌اند.
به گفته پژوهشگران این مطالعه؛ استراتژی کلی پیشرو در مبارزه با بیماری کووید-۱۹ در بسیاری از کشور‌های موفق، پیشگیری و بهداشت بوده است و لازم است در مقطع کنونی این موضوع مقدم بر درمان قرار گیرد. برهمین اساس تلاش برای یافتن اقدامات پیشگیرانه، تقویت آموزش بهداشت عمومی و یافتن اقدامات بهداشتی موثر جهت مواجهه با این ویروس، مستلزم افزایش تحقیقات بهداشتی است.
این محققان با توجه به یافته‌های به‌دست‌آمده می‌گویند: «با توجه به موج گسترده ابتلا و شیوع ویروس در سطح دنیا، علاوه بر کشف دارو و واکسن، مطالعات بیشتری باید در سطح دنیا در راستای یافتن روش‌های پیشگیرانه نوین و هوشمند در حوزه‌های آموزش بهداشت، قرنطینه‌سازی، ایزولاسیون، بیماری‌یابی، مدیریت بحران، غربال‌گری، توسعه دورکاری و فاصله‌گذاری اجتماعی صورت گیرد».
پژوهشگران این مطالعه معتقدند که با ظرفیت‌های علمی موجود، نقش ایران و دانشگاه‌های علوم پزشکی در انتشار تجارب علمی مرتبط با اپیدمی کووید-۱۹ قابل ارتقا است. باید برنامه‌ریزی دقیقی برای تسریع فرآیند انتشار تجربیات مرتبط با موضوع ویروس جدید کووید-۱۹ صورت گیرد.
نتایج این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «تحلیل خوشه‌های موضوعی و ترسیم نقشه علمی پژوهش‌های حوزه کووید-۱۹ در پایگاه علمی اسکوپوس» در مجله طب نظامی وابسته به دانشگاه و پژوهشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله (عج)، منتشر شده است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
پیوند نسل جوان و نوجوان با عصر شعر فاطمی
پیام رئیس جمهور به اولین همایش بین‌المللی سرمایه‌گذاری استان اردبیل
رونمایی از کتاب «سیبل صورتی» در یزد
دستگیری شکارچی غیرمجاز در منطقه حفاظت شده سرخ‌آباد زنجان
حیدری رئیس فدراسیون سوارکاری شد
جنوب غرب خوزستان در وضع قرمز آلودگی هوا
تفکر بسیجی؛ رمز پیروزی ملت ایران است
حضور ۸ وزیر در جلسات هفته آینده کمیسیون‌های مجلس
اردبیل،کانون سرمایه‌گذاری و صادرات به بازار قفقاز است
ادامه آلودگی هوای مشهد برای بیستمین روز متوالی
غلامان در سوگ یاس نبوی
ممنوع شدن ورود به جنگل‌های سوادکوه
مرگ با ترشی در کاشان
«رادیو تاکسی»، از رادیو تهران
افتتاح طرح اچ‌ دی‌ سازی استودیو پخش خبر صدا و سیمای استان گلستان
صعود آبی ها به هفته پایانی کشید
چشمه آب گرم وننق زنجان، فرصتی برای توسعه گردشگری درمان
هشدار فرماندار شاهیندژ به پیمانکار تصفیه‌خانه شهرک صنعتی
صعودشهرداری ارومیه به رده دوم جدول لیگ برتر
یادواره ۱۵۷ شهید غواص استان کرمان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
توضیح نهاجا درباره عبور جنگنده میگ ۲۹ از آسمان تهران
اعلام نحوه فعالیت بانک‌ها در روز‌های پنجشنبه در مشهد و خراسان رضوی
اجرای طرح زوج و فرد از درب منزل در کرج
نماینده مجلس: سهمیه بندی بنزین خودرو‌های صفر مبهم است
جزئیات قانون جدید سهمیه‌بندی بنزین/ هر فرد تنها یک کارت سوخت
مهلت افتتاح حساب وکالتی برای ثبت‌نام خودرو‌های وارداتی تا ۱۰ آذر
ایجاد ۱۰ هزار فرصت شغلی در استان اردبیل
قیمت گذاری مجدد مرغ، افزایش هزینه یا تخلف در توزیع نهاده‌ها
گیجگاه ۱۴۰۴/۰۹/۰۵
آغاز ثبت نام قطعی در کاروان‌های حج تمتع ۱۴۰۵ از روز ۱۵ آذر ماه ۱۴۰۴
حاشیه‌هایی از جنس متن در بهارستان
تساوی خانگی استقلال مقابل الوصل؛ صعود آبی ها به هفته پایانی کشید
قاچاق با کارت سوخت شخصی
شیوع آنفولانزا و غیر حضوری شدن مدارس و دانشگاه‌های هرمزگان
پیش‌فروش محصولات سایپا ویژه ۳ گروه از متقاضیان
تعطیلی مدارس آذربایجان غربی فردا سه‌شنبه  (۱ نظر)
۹ صندوق سرمایه‌گذاری سود سهامداران را مکانیزه واریز کردند  (۱ نظر)
تشدید اجرای طرح زوج و فرد در اصفهان از فردا  (۱ نظر)
اجرای طرح زوج و فرد از درب منزل در کرج  (۱ نظر)
خسارت سالانه آلودگی هوا در کشور؛ نزدیک به ۴۰ میلیارد دلار  (۱ نظر)
دستگیری فرد هتاک به مقدسات در اراک  (۱ نظر)
توضیح سفیر ایران درباره سفر لاریجانی به پاکستان  (۱ نظر)
مهد کودک‌ و پیش دبستانی‌ها تعطیل؛ کلاس‌های مجازی هم میزبان مدارس  (۱ نظر)
مسدود شدن مسیر‌های منتهی به جنگل‌های تنکابن   (۱ نظر)
اقامه نماز باران در کوهسار  (۱ نظر)
مهر و موم نانوایی کم فروش  (۱ نظر)
پیش‌فروش محصولات سایپا ویژه ۳ گروه از متقاضیان  (۱ نظر)
اختلال پیام رسان بله در حال بررسی است  (۱ نظر)
آغاز طرح جایگزینی ۳ میلیون موتورسیکلت فرسوده در تهران  (۱ نظر)
تشدید پایش مصارف غیرمجاز و توسعه کنترل‌های هوشمند برق در تهران  (۱ نظر)