پخش زنده
امروز: -
جاذبههای گردشگری روستای نگل کردستان را ببینید و بخوانید.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، کمتر کسی پیدا میشود وقتی از او درباره جاذبههای گردشگری استان کردستان سؤال کنند، نام روستای نگل و قرآن تاریخی آن را از قلم بیندازد.
جاذبههای گردشگری روستای نگل کردستان
اگر جزو آن دسته افرادی هستید که تاکنون سفری به کردستان نداشته اید، شانس بسیار بزرگی را از دست داده اید، زیرا این منطقه به قدری بکر و رازآلود و جذاب است که فکر و ذهن هر گردشگری را به سمت خود درگیر میکند تا جایی که گردشگر را به بهانه جستجوی زیباییها به هر سمتی میکشاند و حسی عجیب و وصف ناپذیر به وجودش میبخشد.
یکی از بکرترین مناطق کردستان، روستای نگل و قرآنی بوده که از جاذبههای گردشگری استان کردستان است و کمتر کسی پیدا میشود نام آن را فراموش کند.
روستای نگل کجاست؟
در دهستان نگل از توابع بخش "کلاترزان" سنندج، روستایی به نام نگل در ۶۵ کیلومتری سنندج در مسیر سنندج - مریوان واقع است. این روستا به یمن برکت وجود قرآن تاریخی به عنوان یکی از قطبهای گردشگری استان و کشور به شمار میرود و همه ساله میزبان گردشگران و زائران بسیاری از ایران و حتی کشورهای خارجی است.
موقعیت جغرافیایی روستای نگل کردستان
محل قرارگیری این روستا دره زیبایی است که رودخانه "شو شیر" از جنوب آن عبور میکند. روستای نگل از سمت شمال به کوه "حسن عالی" و جنوب به کوه "قژاکان"، از شمال غربی به دره "کانی چرمو" و کوه "کوره میانه"، از شمال شرقی به "رسنی دره" و از سمت جنوب شرقی به کوه "پل چرمو" و در نهایت از غرب و جنوب غربی به "کاچول" محدود میشود.
این روستا شامل جاذبههای گردشگری بسیار زیادی است که مطمئنا بدون دیدن هر کدام از آنها ترک کردن آن بسیار سخت میشود.
بهترین فصل سفر به روستای نگل
این روستا به دلیل موقعیت جغرافیایی این منطقه، زمستانهای بسیار سرد و تابستانهای بسیار معتدلی را دارا است. بهترین فصل سفر به این روستا، فصلهای بهار و تابستان هستند. اگر در فصل بهار به این منطقه سفر کنید، زیباییها و سرسبزی منطقه بدون شک خاطرات خوشی را برای شما رقم خواهد زد.
قرآن مبارک و خطی مربوط به دوران صدر اسلام
یکی از چهار نسخه خطی قرآن در صدر اسلام، قرآن مبارک و خطی روستای نگل است که با خط کوفی نوشته شده و اعراب گذاری آن با آب طلا صورت گرفته است. این قرآن در دوره خلافت عثمان به چهار اقلیم مسلمان نشین جهان ارسال شد که ایران یکی از این کشورها بود. در فهرست آثار ملی، این اثر فاخر با شماره ۲ ثبت شده و محل نگهداری آن، مسجد جامع روستای نگل است.
جالب است بدانید این قرآن در یک دوره طولانی، به طرز عجیبی ناپدید و گم شد که ماجرای پیدا شدن آن به قدری جالب است که مطمئنا به عنوان یکی از بهترین داستانها در ذهنتان می ماند. قرآن نگل بر پوستی مانند پوست آهو و به زبان کوفی نگاشته شده است. نقوش گیاهی که روی صفحات آن رسم شده نیز از زیباییهای دیگر این قرآن به شمار میآید.
نحوه پیدا شدن قرآن نگل
داستان پیدا شدن این قرآن بسیار شنیدنی است. میگویند حدود هزار سال قبل، یک چوپان از آبادیهای اطراف، گوسفندان خود را برای چرا به درهای با صفا برده بود. گوسفندان مشغول چرا بودند و چوپان نیز مشغول استراحت کردن بود. ناگهان توجه چوپان به گلی بسیار زیبا جلب شد و چوپان برای چیدن آن از زمین بلند شد تا گل را به طور کامل و بدون هیچ گونه آسیبی از خاک بیرون بکشد. با کشیدن این گل از زمین، چالهای در خاک پدیدار شد و یک صندوقچه در زیر این گودال دیده شد اما چوپان به تنهایی از پس بیرون کشیدن آن بر نمیآمد.
این چوپان، اهالی روستای خود را به این دره میکشاند و همه با هم صندوقچه را که حامل یکی از ارزشمندترین گنجینههای خطی و تاریخی کشور است، از دل خاک بیرون میکشند. اهالی روستا، از آن به بعد این مکان را مقدس میشمارند و یک مسجد در آن مکان می سازند. پس از ساخت این مسجد، اهالی روستا به آن جا نقل مکان میکنند و روستای نگل شکل میگیرد.
سرقتهای صورت گرفته قرآن نگل
این کتاب آسمانی موجب شد بسیاری از گردشگران ایرانی و عراقی به این روستا رفت و آمد کنند. این قرآن یک بار در سال ۱۳۷۱ به سرقت رفت و آخرین بار نیز در مرداد سال ۱۳۸۳ به سرقت رفت که اواخر آذر همان سال در جهرم استان فارس کشف و به محل خود در مسجد روستای نگل برگردانده شد.
به دلیل این سرقتها و وضعیت نامناسب نگهداری، قرآن آسیبهای بسیاری دید، زیرا جوهری که این قرآن تاریخی با آن نوشته شده است، ترکیبی از آهن دارد و در اثر رطوبت، سوراخهای بسیاری در صفحات مختلف آن ایجاد کرده است. برای مرمت این قرآن، یکی از مرمت کاران به نام استاد حمید ملکیان به همراه تیم مرمت خود در مسجد این روستا کارگاه مرمت به پا کرد و به صورت شبانه روزی به مرمت قرآن پرداخت.
به دلیل بازپس گیری قرآن از دست سارقان عتیقه، در سال ۱۳۷۱ جشن و مراسمی از سوی اهالی این روستا به همراه قربانی کردن گاو و گوسفند برگزار شد.
به دلیل اهمیت تاریخی این قرآن و نیز جایگاه بارز آن در اعتقادات مردم منطقه، رهبر معظم انقلاب جهت محفوظ ماندن قرآن از دستبردهای احتمالی دستور دادند جایگاهی محکم و مطمئن برای نگهداری این قرآن بسازند که هم اکنون قرآن در محفظه شیشهای ضد گلوله نگهداری میشود.
موزه روستای نگل
تاریخ تأسیس موزه روستای نگل به سال ۱۳۹۲ برمی گردد که با همکاری اداری کل گردشگری و میراث فرهنگی استان کردستان انجام شد. پس از تأسیس این موزه که به عنوان اولین موزه روستایی کشور نیز شناخته شده است، مجموعه گردشگری و توریستی روستای نگل تکمیل شد.
موزه این روستا از دو قسمت معیشتی یا مردم شناسی و قرآنی به وجود آمده است و در آن اقلام باستانی نیز وجود دارد.
اشیاء درون موزه
این موزه، اشیای مختلفی مانند چرخ ریسندگی، کوزههای نگهداری عسل و ظروف نگهداری حبوبات دارد. بین این اشیاء که مربوط به ۵۰ تا ۷۰ سال پیش بود، زیورآلات قدیمی نیز خودنمایی میکنند. اشیایی هم مربوط به دوره اشکانیان، بین این آثار قرار دارند.
اجناسی که به این موزه اهدا شده است، همگی به طور خودجوش تهیه شده اند که شامل کلیه اقلام فرهنگی و معیشتی منطقه از اجناس منزل و ابزار کشاورزی گرفته تا زیورآلات پنجاه تا دویست ساله هستند. به نمایش گذاشتن این اقلام، زندگی روستایی در این منطقه را کاملا به تصویر کشیده است. این موزه، داخل صحن اصلی مسجد جامع است.
دریاچه «چال ئاو»
از دیگر نقاط گردشگری و تفریحی روستای نگل، میتوان به دریاچه طبیعی "چال ئاو" اشاره کرد که در ۵.۱ کیلومتری روستای نگل و در مسیر صعود به قله "کوره میانه" واقع است.
آبشار «قه لوه زه»
آبشار زیبا و بلندی به نام "قه لوه زه" در مسیر این روستا به قله "کوره میانه" و در دره "کانی چه رمو" واقع است که در همه فصلهای سال جریان دارد و منبع تغذیه آن از آب برفهای دامنه قله است.
تپههای باستانی نگل
از جمله تپههای باستانی موجود در روستای نگل تپه قلعه گاه، تپه میخان و قلعه دی یه رهستند. تپه باستانی قلعه گاه در تاریخ ۲۳ شهریور ۱۳۸۲ به عنوان آثار ملی کشور به ثبت رسید.
نخستین پل خشتی روستای نگل
نخستین پل خشتی در فاصله یک کیلومتری روستای نگل در کردستان قرار دارد که به منظور راه ارتباطی از سنندج به مریوان تأسیس شد. این پل به پل بزرگ نیز شهرت دارد که در زمان حکومت امان الله خان اردلان، والی سنندج و همزمان با بنای مسجد دارالاحسان سنندج و به دلیل ارادت ویژهای که او به نگل و قرآن موجود در آن داشته است، ساخته شد.
سایر جاذبههای گردشگری نگل کردستان
• طبیعت بی نظیر و بکر حوالی رودخانه شورشیر
• بزرگترین پل دوره صفویه
• برگزاری مراسم آیینی و عرفانی دراویش
• قلعه معروف یزدگرد سوم متعلق به دوره ساسانی و واقع در جنوب این روستا
• دریاچه واقع در ۵ کیلومتری روستای نگل به نام دریاچه سد نگل (آزاد)
• ارتفاعات مختص کوهنوردی و طبیعت گردی کوه "کوره میانه"
محصولات محلی روستای نگل کردستان
شما میتوانید در سفر به روستای نگل از نانهای محلی معروف و صنایع دستی این روستا که رونق اقتصادی و هدف اصلی صنعت گردشگری محسوب میشود و از جاجیمها و عسلهای خوش طعم و طبیعی این روستا نیز به عنوان سوغاتی خرید کنید.