• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۵۶۶۷۳۶
تاریخ انتشار: ۱۷ آبان ۱۳۹۸ - ۱۵:۳۵

کاهش تعهدات هسته ای ایران کافی نیست

گام چهارم هسته ای ایران هنوز نتوانسته است میان خروج امریکا از برجام و برخورداری تهران از مزایای این توافق در قبال محدودسازی برنام هسته ای خود موازنه ایجاد کند.

ایران پانزدهم آبان ماه رسما چهارمین گام از کاهش تعدات هسته ای خود را در قبال خروج امریکا از برجام برداشت و غنی سازی اورانیوم در سایت هسته ای فردو را با تزریق گاز اورانیوم به 1044سانتریفیوژ آغاز کرد.
چهارمین گام ایران در کاهش تعهدات برجام واکنش به خروج امریکا از توافق هسته ای است که در سال 2015 میان ایران و پنج بعلاوه یک به امضا رسید و این توافق سپس در شورای امنیت به رای گذاشته شد و با تصویب آن در این شورا به قطعنامه 2231 تبدیل شد.
بر اساس این توافق نخست اینکه حقوق هسته ای ایران از جمله غنی سازی اورانیوم به رسیمت شناخته شد دوم اینکه همه تحریم های ناشی از فعالیت های هسته ای ایران به ویژه در خصوص صادرات نفت و مبادلات بانکی رفع شد.
در واقع ایران به عنوان یک عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی که ان پی تی یا پیمان منع گسترش هسته ای را امضا کرده است این حق را داشت که از تسهیلات آژانس برای استفاده صلح آمیز هسته ای استفاده نماید و بازرسان آژانس نیز بطور مستمر برفعالیت های هسته ای ایران نظارت داشتند اما با این حال به دلیل فشارهای تحریمی نامشروعی که از سوی امریکا و چند کشور غربی در خصوص برنام هسته ای اش وارد می شد حاضر شد محدودیت های هسته ای را تا یک مدت محدود در ازای لغو همه تحریم ها بپذیرد که حاصل آن برجام بود.
اما با خروج امریکا از برجام و از سرگیری تحریم های یکجانبه دولت ترامپ علیه تهران ایران و فشار بر جامعه جهانی برای پیروی از تحریم ها، عملا تهران از مزایای محدودیت در برنامه هسته ای خود محروم و در صادرات نفت و مبادلات بانکی در سطح بین المللی با مشکلات شدید روبرو شد. سه عضو اروپایی حاضر درتو افق برجام هم در عمل به هیچ یک از تعهدت برجامی خود عمل نکردند و فقط با وقت کشی و فشارهای سیاسی سعی کردند ایران را در برجام نگه دارند.
در واقع خروج امریکا از برجام و از سرگیری تحریم های یکجانبه علیه ایران وضعیتی را پدید آورد که گویا از ابتدا توافقی در میان نبوده است و به همین علت تهران نیز متقابلا گام به گام از توافقی خارج شد که در عمل کارآیی نداشت به این امید که دیگر طرف ها با بازگشبه برجام، توافق هسته ای مجددا احیا شود.
اما با توجه به مواضع کشورهای غربی به نظر می رسد گام چهارم ایران هنوز نتوانسته میان خروج امریکا از برجام و اقدامات متقابل تهران موازنه برقرار نماید و این کشورها همچنان بدون اینکه اهرم فشار دیگری در دست داشته باشند در سطح سیاسی با مواضع ضد ایرانی سعی می کنند تهران را از برداشتن گام های دیگر برحذر دارند.
رسانه های غربی هم هم زمان با طرح ادعاهایی از اقدام ایران به عنوان وضعیتی که فرار هسته ای کشور را نزدیکتر می کند یاد می کنند آن هم در حالیکه برخورداری ایران از انرژی هسته ای مطالبق قوانین آژانس بین المللی انرژی اتمی است و ارتباطی با برجام ندارد.
برجام توافقی دو طرفه بود که محدودیت را در قبال رفع تحریم های ایران تضمین می کرد و وقتی تحریم ها دوباره از سرگرفته شد دیگر ضرورتی برای محدودیت هسته ای صلح آمیز وجود ندارد.
در همین ارتباط فضاسازی منفی در خصوص گام چهارم هسته ای ایران درحالی است که امضای پروتکل الحاقی اختیاری است و ایران بدون اینکه این پروتکل را امضا کرده باشد در سطح این پروتکل با بازرسان همکاری دارد و بنابر این نزدیک شدن ایران به فرار هسته ای ادعایی بیش نیست.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
افتتاح حوضچه‌های ۱۳۵ میلیون لیتری در سروستان
بازار بروجرد زیر ذره بین بازرسی
۴ دستگاه ماینر قاچاق در بجنورد متوقف شد
صادرات ۲۹ هزار تنی میوه از مازندران به هند و سایر کشورها
افزایش ۱۰۰ درصدی ظرفیت کاروان‌های عمره مازندران در سال جاری
ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان اصفهان چشمگیر است
اطلاعیه قطع برق در برخی مناطق استان سمنان
پایان هفته یازدهم لیگ برتر فوتبال
بارش باران در برخی از مناطق کشور
تجلیل از فرماندهان برتر پایگاه های بسیج در شاهین شهر 
احضار ۳ استقلالی به کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال
نمایه شدن فصلنامه آنالیزی دانشگاه آزاد مراغه در پایگاه استنادی ISC
تولید محصولات تقلبی آرایشی و بهداشتی
پیام تسلیت رئیس رسانه ملی درپی درگذشت همسر معاون رئیس‌جمهور
رسول خطیبی از هدایت مس رفسنجان برکنار شد
مجازی شدن کلاس‌های حضوری دانشگاه علوم پزشکی بوشهر
نیم صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۱۰ آذر
نایب قهرمانی تیم ملی کاراته ایران در رقابت های جهانی
صفحه نخست روزنامه‌های اصفهان (دهم آذرماه ۱۴۰۴)
فهرست پرواز‌های فرودگاه اصفهان (دهم آذر ۱۴۰۴)
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
امروز ؛ آخرین فرصت ثبت نام آزمون استخدامی سرایداران
فرزندان مصدوم معاون رئیس جمهور به تهران منتقل شدند
آغاز ثبت نام کاروان‌های عمره دی و بهمن از ساعت ۱۰ امروز، ۹ آذر در خراسان رضوی
بررسی راهکارهای تعیین تکلیف بخشی از زمین‌های واقع در شهر ارومیه
دستگیری زورگیران اطراف خوابگاه‌های دانشجویی
چالش‌های بازگشت ارز صادراتی
برگزاری همایش در روز‌های آلوده تهران!
تولید محصولات تقلبی آرایشی و بهداشتی
رژیم صهیونی و آمریکا با پیشرفت کشور‌های اسلامی مخالف‌اند
امسال، حدود ۴۴ مدرسه غیردولتی متخلف لغو امتیاز شده‌اند
ورود سامانه بارشی جدید به کشور از فردا
انهدام باند قاچاق مهمات جنگی در کردستان
نقش مخرب رژیم صهیونی محور مذاکرت لاریجانی و فیدان
تقویم و اوقات شرعی یکشنبه ۹ آذر ۱۴۰۴ به افق قم
دولت فرمایشات رهبری را پشتوانه‌ای محکم برای خود می‌داند
سهمیه سوخت به خودرو تعلق می‌گیرد، نه مالک  (۳ نظر)
جزئیات تعطیلی شنبه ۸ آذرماه در آذربایجان‌غربی به دنبال تداوم آلودگی هوا  (۲ نظر)
امروز ؛ آخرین فرصت ثبت نام آزمون استخدامی سرایداران  (۱ نظر)
آتش‌افروز هیرکانی بازداشت شد  (۱ نظر)
اجتماع بزرگ حجاب فاطمی در تهران  (۱ نظر)
پاسخ رهبر انقلاب به نامه نوه سرلشکر شهید حاجی‌زاده  (۱ نظر)
تمامی مدارس خراسان رضوی فردا ۸ آذرماه دایر هستند  (۱ نظر)
پیگیری گلایه یکی از شهروندان از نحوه خدمات درمانی در بیمارستان قدس   (۱ نظر)
غیر حضوری شدن مدارس ابتدایی چهار شهر و ۲۰ روستای استان مرکزی  (۱ نظر)
درخشش وزنه بردار سمنانی در کشور  (۱ نظر)
غلظت آلاینده ها و غبار در سمنان  (۱ نظر)
امیر حاتمی: آماده‌ایم پاسخ درهم شکننده‌ای به دشمن بدهیم  (۱ نظر)
با وجود تاخیر در تحویل خودروها؛ اقدام سایپا برای پیش‌فروش خودرو  (۱ نظر)
هیچ ضرب‌الاجل اسرائیلی برای جنگ قریب‌الوقوع وجود ندارد  (۱ نظر)
سفر علی لاریجانی شتاب تازه‌ای در روابط اسلام‌آباد  (۱ نظر)